Sub semnul lui Eminescu

• Adunarea Generală a Asociaţiunii ASTRA, Carei în 13-15 octombrie 2017 •

La mijlocul lui octombrie, timp de trei zile, municipiul Carei este onorat de un important eveniment, sărbătoare a culturii române, Adunarea Generală a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, ce se desfăşoară sub semnul Luceafărului poeziei româneşti, statuia marelui poet naţional Mihai Eminescu, înălţată acum, fiind un simbol şi pavăză pentru oraş şi ţinut. Forumul de la Carei are o specială însemnătate pentru cultura naţională, dar şi pentru acest colţ de ţară românescă, din care s-au înălţat personalităţi ca scriitorul Costa Carei, istoricul Francisc Pall, ilustrul dascăl George Pteancu, prof.univ. Salvator Cupcea, muzicologul Peter Karacsony, astrofizicianul Gheorghe Chiş, scriitorul Tiberiu Vanca, renumitul violonist Ştefan Ruha, filologul şi istoricul Ioan Chindriş, prof. univ. Ioan Condor. Adunarea generală a ASTREI este un prilej de dialog şi de frăţească întâlnire cu delegaţi din întreg spaţiul geografic locuit de români. Careiul, cunoscut pentru istoria sa multiseculară, este oraşul reîntregirii în 1945 a spaţiului românesc, eliberarea de sub ocupaţia străină fiind reprezentată de unul din cele mai ample şi reprezentative monumente de for public din România, Monumentul Ostaşului Român, dedicat victoriei împotriva fascismului, realizare de excepţie a marelui sculptor român Gheza Vida, în colaborare cu arhitectul Anton Dâmboianu. Locuitorii municipiului Carei, români şi maghiari, sunt deopotrivă invitaţi să fie împreună cu acest prilej la manifestările cultural-artistice ale Astrei, la ceremonia dezvelirii statuii marelui poet Mihai Eminescu (sculptor Radu Olteanu), la Concertul festiv al Ansamblului Coral Voci Transilvane al Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca (dirijor Adrian Corojan), sau la alte momente minunate pentru minte, inimă şi cultură.

Ca membru de onoare a ASTREI, cu bucurie şi sentimente frăţeşti, urez Bun venit în ţara românească a Transilvaniei ! participanţilor la Adunarea Generală, ce se desfăşoară în organizarea Despărţământului ASTRA Carei (preşedinte ing. Daniela Ciută) în zilele de 13-15 octombrie. Urările noastre sunt însoţite de calde mulţumiri şi de înaltă apreciere pentru activitatea deosebită desfăşurată de toate despărţămintele Asociaţiunii în folosul şi spre binele neamului românesc.

Anul viitor, 2018, este anul Centenarului Marii Uniri, sărbătoare naţională care marchează un secol de stat românesc modern, de aşezare a ţării noastre între statele importante ale Europei şi ale Lumii. Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român şi membrii săi trebuie să îşi asume un rol important în organizarea unor festivităţi, la care îi invităm cu bucurie şi speranţă pe toţi locuitorii acestei ţări.

La Centenarul Marii Uniri, să rostim cu toţii, cu bucurie şi recunoştinţă faţă de Patria comună: La mulţi ani, România !

Acad. Prof. Marius PORUMB

Membru de Onoare al Despărţămintelor ASTRA Carei şi Cluj-Napoca

Articole din aceeasi categorie