Studiu Soros: Majoritatea românilor condiţionează aprobarea avortului de diferite situaţii

Majoritatea românilor sînt de acord cu avortul din motive medicale, relevă noi date ale cercetării „Religie şi comportament religios”, realizată de Fundaţia Soros România în iunie 2011.

Întrebaţi dacă sînt de acord cu întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) atunci cînd părinţii nu-şi doresc copilul, doar 31% dintre români răspund ferm nu. Cea mai mare parte dintre români, jumătate, sînt „neutri” şi condiţionează aprobarea avortului de diferite situaţii, cea mai acceptabilă condiţie fiind necesitatea medicală a avortului.

Potrivit studiului, peste 90% dintre respondenţii „neutri” sînt de acord cu avortul din motive medicale, cînd mama sau copilul este în pericol. De asemeni, 70% dintre aceiaşi respondenţi sînt de acord cu întreruperea de sarcină atunci cînd copilul este rezultatul unui viol. Mult mai puţini români sînt de acord însă cu avortul din motive sociale: 46% – în situaţia în care cuplul nu are o situaţie materială care să-i permită creşterea copilului, şi doar 27% – dacă femeia este necăsătorită.

Persoanele cele mai conservatoare sînt femeile cu venituri mici, cu nivel scăzut de educaţie şi care locuiesc în mediu rural, iar la polul opus, cei care susţin în cea mai mare măsură avortul sînt bărbaţi cu venituri mari şi foarte mari, studii superioare, locuitori ai oraşelor mari şi foarte mari.

În general, acceptabilitatea morală a avortului a crescut considerabil în ultimii ani: dacă în 2005, 56% dintre respondenţi erau „conservatori” şi erau ferm împotriva avortului, în 2008 procentul lor a scăzut la 52%, iar în 2011 – la 43%. Pe de altă parte, relevă studiul, dacă ponderea celor care sînt de acord cu avortul a rămas constantă, categoria care a crescut cel mai mult este cea a „neutrilor”, de la 25% în 2005, la 30% în 2008 şi 42% în 2011.

În ceea ce priveşte îngrădirea avortului prin lege, date obţinute în ultimii ani arată că 60% din populaţie se declară împotriva îngrădirii dreptului la avort, în timp ce 30% din populaţie crede că avortul trebuie îngrădit prin lege, iar aproximativ 10% nu au o opinie.

Cercetarea „Religie şi comportament religios” a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros. Datele au fost culese, în perioada 1 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants.

Articole din aceeasi categorie