Ştiri * Informaţii * Ştiri

Festivalul Filmului Francez la Cluj – Napoca

3 – 6 mai • cinematograf ‘Victoria’

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute.

Deviza se potriveşte foarte bine şi comediei care deschide festivalul la Cluj joi 3 mai, 20. 00, Comme des Garcons/ Echipa de fete. Lung metraj de debut, prezentat în competiţie, filmul este inspirat de crearea, în ciuda numeroaselor idei preconcepute, a primei echipe feminine de fotbal din Franţa la Reims în 1968. La proiecţia de la Cluj o avem invitată pe actriţa Mona Walravens. Tot la ora 20. 00 este prevăzută şi deschiderea oficială a festivalului la cea de a 22 – a ediţie.

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune şase filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna Premiul publicului TV5MONDE.

Tot astăzi 3 mai, pot fi vizionate filmele Patiens (Competiţie; 17. 30) şi De toutes mes forces (Panorama; 22. 00)

Întâlnirea de Primăvară a Societăţii Cultural – Ştiinţifice ‘Virtus Romana Rediviva’

Sunteţi invitaţi să luaţi parte la Întâlnirea de Primăvară (Maialul) a membrilor Societăţii Cultural – Ştiinţifice ‘Virtus Romana Rediviva’ a fiilor judeţului Bistriţa Năsăud, care îşi desfăşoară activitatea în Cluj – Napoca.

Evenimentul va fi găzduit de Casa Universitarilor (Piramida) vineri 4 mai, 12. 00 oră de începere.

A doua Întâlnire, cea de Toamnă, este gândită în preajma Zilei Colegiului Naţional ‘George Coşbuc’ din Năsăud, posibil 4 octombrie, 2018 fiind an aniversar, 155 de ani de la înfiinţarea CN ‘Coşbuc’ din Năsăud.

Art&Fun Days 2018

3 – 5 mai, 17. 00 * strada Horea 33

Anul trecut, H33 şi-a deschis oficial porţile cu acest proiect cultural şi comunitar. Spuneam atunci că dorim să ne transformăm într-un hub care să faciliteze contactul dintre creatori şi cetăţenii oraşului.

S-a parcurs un an minunat în care H33 s-a umplut de evenimente şi de energii minunate. A fost gazda multor expoziţii diverse de la fotografie la arta trash şi instalaţii, au fost proiecţii de filme şi lansări de carte, conferinţe şi mese rotunde, teatru, prezentări de artă şi performance-uri, practic, arta plastică, fotografică muzicală şi dramatică s-au întâlnit cu publicul într-un spaţiu inedit.

Joi 3 mai, 17. 00, este SpeoDay, în care au loc vernisaje de artă fotografică, ateliere, iniţieri în tehnica speologiei alpine, momentele comemorative Pepi Viehmann şi Nicu Gligan * vineri 4 mai, 17. 00, este MusicDay, în timp ce sâmbătă 5 mai, tot 17. 00, este MicroMacroBirthDay (teatru de păpuşi, dans cu flăcări,…).

Rubrică realizată de Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie