Steagul Olimpiadei Internaţionale de Matematică, preluat de delegaţia României, de la Rio

Inspectorul şcolar general adjunct Mariana Pop şi inspectorul de matematică Cristian Petru Pop, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, s-au întors luni seara de la Rio de Janeiro (Brazilia), unde au participat, ca observator, respectiv profesor însoţitor, la cea de-a 58-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

„Cea mai frecventă întrebare care mi s-a pus, pe toată perioada şederii la Rio, a fost de ce Clujul (şi nu Bucureştiul, de care auzise toată lumea!) este oraşul organizator al celei de-a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, în 2018. Le-am răspuns de fiecare dată: «Deoarece Clujul poate»” – povesteşte, cu umor, inspectorul şcolar general adjunct Mariana POP.

 – Plecarea dvs la Rio a fost privită cu mult interes de clujeni (şi nu numai!), având în vedere că urma să preluaţi ştafeta Olimpiadei Internaţionale de Matematică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj fiind, alături de Ministerul Educaţiei Naţionale, organizatorul OIM, la Cluj, în 2018.

V-aţi întors luni seara, din câte am aflat…

– Da, am revenit luni acasă, după aproape două săptămâni petrecute, aş putea spune, în preajma matematicii – a profesorilor care pregătesc elevii de excelenţă în matematică şi a elevilor pentru care matematica este chiar mai mult decât o pasiune, este o stare definitorie a existenţei lor.

– Cum a fost olimpiada, cum s-au comportat elevii români?

– Olimpiada Internaţională de Matematică a avut o dimensiune mai mare decât a oricărei alte olimpiade, având 111 ţări participante, care au trimis în concurs un număr de 615 elevi. Dintre aceştia, şase elevi de liceu, din clasele a IX-a – a XII-a au fost ai noştri, reprezentanţii României: cinci băieţi şi o fată, mezina echipei. Nici unul nu  s-a întors acasă fără premii. Au obţinut trei medalii de argint, două medalii de bronz şi o menţiune. Ne-a lipsit doar un singur punct şi puteam avea o medalie de aur şi, la fel, la diferenţă de un punct, a treia medalie de bronz.

Echipa României a obţinut, deci, un rezultat foarte bun – o echipă ce constant obţine medalii, construind renumele României ca una dintre primele ţări din lume în pregătirea matematică. Am fost şi suntem mândri de elevii noştri care au câştigat, se pare, un loc fruntaş şi în competiţia informală a simpatiilor concurenţilor. La bursa zvonurilor, echipa noastră a fost considerată cea mai frumoasă şi tonică echipă.

– Cât a durat concursul propriu-zis şi ce a presupus acest concurs?

– Concursul a durat două zile, elevii având de rezolvat câte trei probleme în fiecare zi, în patru ore şi jumătate. Toţi au susţinut probele de concurs într-o singură sală, foarte mare, iar concursul a fost organizat temeinic, după toate cerinţele impuse de competiţie. Un efort considerabil pentru organizatori a fost faptul că subiectele au fost traduse în toate limbile ţărilor participante, iar cine a dorit, a avut şi subiectul în limba engleză, considerată limba oficială a evenimentului. Evaluarea lucrărilor a fost coordonată de cei mai reprezentativi profesori, foşti olimpici internaţionali, profesori de matematică, atât din învăţământul preuniversitar, cât şi din cel universitar.

Am fost deosebit de plăcut impresionată că au fost chemaţi pentru evaluarea internaţională profesori români sau doctoranzi, care acum lucrează în mari universităţi din lume şi care au fost reprezentanţii României la aceeaşi olimpiadă, cu câţiva ani în urmă.

– Ce impresie v-au făcut evenimentul de la Rio şi tinerii participanţi la olimpiadă?

– A fost un eveniment plin de emoţii. Noi, adulţii, am trăit din plin bucuria de a urmări competiţia celor mai buni elevi, ce îşi doreau să demonstreze că sunt foarte bine pregătiţi, să se întoarcă acasă cu rezultate frumoase pentru ei, care să îi ajute în viitoarea alegere a carierei, deoarece marile universităţi ale lumii chiar ţin cont de aceste rezultate. Nu de puţine ori i-am auzit spunând că îşi doresc ca ţara pe care o reprezintă să ocupe prin ei un loc bun în ierarhia mondială. E interesant cum, în spiritul olimpic pe care majoritatea îl experimentăm prin sportivii noştri, tinerii aceştia aveau bucuria de a-şi afişa steagul, de a fi mesageri ai culturii şi ai valorilor din ţara lor. A fost, categoric, dincolo de orice, un eveniment care a celebrat diversitatea şi cultura fiecăruia, un eveniment în care tinereţea şi inteligenţa participanţilor a transmis mesaje de optimism acestei omeniri ce ne apare uneori în derivă sau poate insensibilă la problemele unui „celălalt”. A fost şi o sărbătoare a sentimentului de pace, a unei lumi normale şi de dorit, dacă putem spune aşa, asigurat, e adevărat, şi de un spaţiu cultural incredibil de cald şi prietenos oferit de Rio de Janeiro.

Ne-am simţit cu toţii foarte bine, am cunoscut oameni deosebiţi, sunt de adresat mulţumiri echipei Braziliei care a organizat excelent cea de-a 58-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

– Cum aţi fost primiţi şi priviţi românii, la Rio? Cum este privită România în lumea matematicii mondiale?

– Nu e puţin lucru să vezi cum o tradiţie în competiţiile de matematică mondiale se leagă de ţara ta. România e privită cu admiraţie în lumea matematicii mondiale, mai ales că noi am organizat prima ediţie a olimpiadei, apoi alte patru ediţii, iar acest lucru se precizează de fiecare dată în directă legătură cu validarea calităţii olimpiadei. România e o verigă importantă în construirea unei istorii a acestei competiţii internaţionale, iar faptul că anul 2018 ne va regăsi  în postura de gazde – de data aceasta la Cluj-Napoca – nu face decât să ne oblige să asociem inseparabil imaginea României de aceea a calităţii şi a valorii în matematică. E o altă modalitate de a face brand de ţară, dacă vreţi, iar copiii aceştia, extraordinar de talentaţi, inteligenţi şi muncitori sunt tocmai garanţia noastră că, în conturarea imaginii viitorului, pista câştigătoare este aceea a educaţiei performante.

– Ce rol a avut delegaţia României, la Rio?

– Fiind viitoarea ţară ce va organiza Olimpiada Internaţională de Matematică, a 59-a ediţie, am fost pioni activi atât la deschiderea oficială, cât, mai ales, la închiderea olimpiadei. Am prezentat tuturor locul în care vor veni, prin pliantele create de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj cu ajutorul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, legăturile aeriene prezentate de către Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” (discutăm de sosiri ale delegaţiilor din toată lumea şi de pe fiecare continent, care trebuie organizate din timp, deoarece presupun efort şi pentru participanţi, dar mai ales pentru ţara organizatoare).

După primirea de către delegaţia României a steagului Olimpiadei Internaţionale de Matematică, a fost proiectat şi filmul de prezentare a municipiului Cluj-Napoca şi mesajul de bun venit al primarului. Cred că le-am făcut tuturor ,,poftă” de Cluj-Napoca.

– Pentru dvs, personal, ce a însemnat participarea la Olimpiada Internaţională de Matematică, de la Rio?

– În ce mă priveşte, aş spune din start că a fost o experienţă unică. Am fost onorată să particip în dublă calitate, de profesor de matematică şi de viitor organizator, atât alături de colegii de delegaţie, oameni devotaţi matematicii, dedicaţi descoperirii elevilor şi pregătirii acestora pentru competiţii de nivel foarte ridicat – viitori coechipieri, deci, la organizarea viitoarei ediţii -, precum şi alături de elevi extraordinari.

Sunt, ca inspector şcolar general adjunct, foarte mândră că următoarea ediţie a Olimpiadei va fi organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, şi alături de forţe instituţionale locale deloc de neglijat (o parte dintre universităţile din Cluj-Napoca, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Cluj). În mod obligatoriu vreau să anunţ că deja avem semnale pozitive de sprijin din partea unor sponsori care înţeleg că susţinerea excelenţei este necesară, că tinerii din această lume trebuie să fie susţinuţi  pentru a fi capabili să continue să creeze şi să descopere teorii sau lucruri care vor asigura calitatea acestei lumi, indiferent unde vor fi aceştia.

Ştiu şi sunt conştientă că va fi cea mai mare provocare a noastră, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, cel puţin de până acum, dar suntem o echipă care doreşte să lase peste ani urme notabile ale activităţii sale, motivaţi de idealul unei educaţii de calitate şi pentru viitor. Împreună, sunt convinsă că vom reuşi să promovăm România, Clujul, valorile noastre şi oamenii buni care trăiesc aici şi care simt că o parte însemnată din timpul lor e pentru a dărui şi a face bine.

Nu în ultimul rând, adresez mulţumiri ziarului dumneavoastră pentru susţinerea educaţiei româneşti şi îmi exprim încrederea că veţi fi alături de noi şi la promovarea acestui mare eveniment internaţional ce va avea loc anul viitor în România, la Cluj-Napoca.

– Cu siguranţă!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie