Statul va garanta 80% din valoarea creditului luat de fermieri pentru cumpărarea de terenuri

Social democraţii clujeni anunţă că fermierii români vor putea beneficia de garanţii de stat de până la 80% pentru cumpărarea de terenuri, precum şi pentru asigurarea capitalului de lucru şi a investiţiilor necesare. Potrivit social democraţilor clujeni, săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care fermierii pot beneficia de credite ieftine. „După ce într-un interval de timp scurt Ministerul Agriculturii a reuşit să repună în funcţiune plata subvenţiilor la peste 71% dintre fermieri, Guvernul PSD continuă să susţină fermierii români prin măsuri care au ca scop stimularea producţiei autohtone agricole. Astfel, în baza Ordonanţei aprobate în această săptămână, fermierii autohtoni vor beneficia de credite ieftine, pentru achiziţia de terenuri agricole, pentru asigurarea capitalului de lucru şi a investiţiilor necesare. De această măsură pot beneficia aproximativ 10.000 de societăţi din agricultură, obiectivul acestei măsuri fiind creşterea cu 10% a producţiei interne.

Statul va garanta 80% din valoarea creditului luat de fermieri, iar restul de 20% va fi garantat prin terenul achiziţionat. Creditele vor fi acordate la o dobândă de maximum 2% peste ROBOR iar comisionul de garantare va fi redus de la 3,8% la 2%. Practic, reducerea comisionului de garantare de 3,8 % va asigura accesul mai facil al fermierilor la garanţii pentru credite. Plafonul maxim este de până la 3 milioane euro.

Modificările şi completările propuse de actul normativ nu prevăd suplimentarea sau completarea anvelopei financiare a măsurilor reglementate faţă de cea existentă în prezent. Toate sumele necesare pentru implementarea acestora au statut de împrumuturi subordonate şi sunt asigurate din Fondul pentru garantarea creditelor, constituit în baza Legii nr. 218/2005 şi nu afectează bugetul anual al MADR” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie