Stare de urgenţă în Turcia: Arestul preventiv al persoanelor suspectate de implicare în puci ar putea dura 30 de zile

Arestul preventiv ar putea dura până la 30 de zile pentru persoanele suspectate de implicare în puciul eşuat de la 15 iulie din Turcia, conform unui decret publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, relatează AFP, citată de AGERPRES.

„Durata arestului preventiv nu poate depăşi 30 de zile începând de la momentul reţinerii suspectului”, se arată în decret. Durata legală este de patru zile. Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a vorbit vineri despre o prelungire de “şapte-opt zile” sau chiar mai mult în cadrul stării de urgenţă intrată în vigoare de joi.

Vineri, adresându-se prin telefon susţinătorilor săi reuniţi la Sakarya, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a precizat că 11.000 de persoane au fost arestate după eşecul puciului care s-a soldat cu 265 de morţi, dintre care 24 de pucişti.

De asemenea, decretul dizolvă mii de structuri sau instituţii, în special instituţii de educaţie, considerate ca având legături cu predicatorul în exil Fethullah Gülen, acuzat de Ankara că se află la originea puciului, lucru pe care el îl neagă.

Organizaţiile care au fost închise prin decret sunt 1.043 de instituţii de învăţământ private, 1.229 de asociaţii şi fundaţii, 19 sindicate, federaţii şi confederaţii şi 35 de instituţii de sănătate, a precizat agenţia Anadolu.

Conform decretului, „s-a stabilit că ele aparţin sau sunt legate de organizaţia teroristă” a lui Fethullah Gülen, „care s-a dovedit că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională”. De asemenea, decretul prevede demiterea tuturor funcţionarilor „despre care se va dovedi că sunt ataşaţi, membri sau în relaţie cu organizaţii teroriste sau organizaţii, structuri ori grupuri în legătură cu care s-a decis că acţionează împotriva securităţii naţionale”. Aceşti agenţi ai statului „nu vor mai putea fi angajaţi în poziţii publice”.

Guvernele occidentale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amploarea acestor epurări. Conform Ministerului de Interne, peste 4.500 de persoane au fost plasate în detenţie.

Articole din aceeasi categorie