Stamatian, sceptic în privinţa construirii Spitalului regional de urgenţă

Deputatul liberal de Cluj, Florin Stamatian a avertizat că dacă în acest an nu încep lucrările la spitalele regionale de urgenţă există riscul pierderii finaţării europene. Parlamentarul a precizat că inclusiv comisarul european Corina Creţu a recunoscut recent că există riscul ca banii europeni pentru aceste spitale să fie pierduţi dacă nu se urgentează procedurile de execuţie. „Doamna Creţu ( Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională. n.r.), în conferinţa de presă a zis un lucru, pe care noi îl ştiam, îl bănuiam, că sunt cei 150 de milioane de euro alocaţi pentru spitalele regionale de urgenţă, care vin de la Comunitatea Europeană şi care dacă anul acesta nu se începe construcţia celor trei spitale, se pierd banii. N-am auzit nimic de un studiu de fezabilitate care să fie gata, pentru că trebuie să fie apoi şi proiectarea gata, ca să începi. Nu? Sperăm să se mişte ceva mai repede decât proiectarea unei autostrăzi, că nu înţeleg ce se întâmplă”, a declarat deputatul Florin Stamatian.

Medicul Stamatian a mai arătat că mai există şi un alt program prin care pot fi accesaţi bani europeni pentru sănătate, dar că şi aici avem o problemă cu întocmirea proiectelor.

„În acelaşi timp a zis că sunt 500 de milioane de euro pentru reabilitarea spitalelor mici. Acum mi-e greu să spun în ce măsură directorii de spitale mici sunt capabili să facă proiecte europene, dar dacă cei de la ţară au reuşit, primăriile rurale, să facă programe europene, înseamnă că trebuie învăţaţi şi directorii, managerii de spitale mici, să facă proiecte europene prin care să-şi reabiliteze infrastructura şi să facă rost şi de aparatură, cât să poată să atragă personalul medical, în condiţiile în care suntem în criză de medici”, a precizat deputatul Stamatian.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, până în luna martie ar urma să fie finalizată documentaţia tehnică pentru toate cele trei spitale regionale( Cluj-Napoca , Iaşi, Craiova ) ce urmează să fie construite în România. „Această documentaţie tehnică este parte componentă a aplicaţiei pentru finanţare din POR a acestor obiective investiţionale. Depunerea aplicaţiilor este estimată a se realiza în primul semestru al anului 2018 conform ghidului specific aferent Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 8: Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale şi indicaţiilor MDRAP’’, a arătat Ministerul Sănătăţii. În toamna anului trecut, Consiliul Judeţean Cluj a predat Ministerului Sănătăţii terenul în suprafaţă de 143.064 mp, situat în localitatea Floreşti, strada Avram Iancu nr. 370 – 374, în scopul construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Valoarea de inventar a terenului este de 25.760.295 lei.

C.P.

Articole din aceeasi categorie