Sprijin suplimentar pentru producătorii de fructe şi legume

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a adoptat noi norme referitoare la organizațiile europene ale producătorilor de fructe și legume, care vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcină administrativă redusă și de un sprijin financiar mai substanțial în perioadele de criză.

Pînă în prezent, în plus față de ajutoarele directe și de cofinanțarea proiectelor de dezvoltare rurală de Uniunea Europeană, producătorii de fructe și legume din UE au beneficiat de măsuri de sprijin excepționale, de 430 de milioane euro, de la impunerea de către Rusia a embargoului asupra exporturilor de produse agroalimentare din UE, în august 2014. De asemenea, Comisia Europeană oferă organizațiilor de producători o finanțare suplimentară de aproximativ 700 de milioane euro pe an.

Pe lângă acest ajutor de piață permanent, noile reguli vor aduce o creștere a sprijinului disponibil pentru retragerile de pe piață în sectorul fructelor și legumelor, o mai mare atractivitate a organizațiilor de producători din sector pentru cei care nu sunt, în prezent, membri ai acestora, printr-o definire mai clară a acțiunilor OP care sunt eligibile pentru sprijin financiar din partea UE și prin stabilirea la 25% a procentului maxim de produse care pot fi comercializate în afara organizației, precum şi o simplificare și o clarificare a legislației în ceea ce privește organizațiile transnaționale de producători și asociațiile acestora.

După adoptarea propunerii de Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European au la dispoziție două luni pentru a vota asupra regulamentului delegat, care va intra apoi în vigoare.

Uniunea sprijină în mod activ sectorul fructelor și legumelor prin intermediul sistemului său de gestionare a pieței (care face parte din „organizarea comună a piețelor agricole”), ce cuprinde patru obiective generale: un sector mai competitiv și mai orientat către piață; mai puține fluctuații legate de criză înregistrate în veniturile producătorilor; o creștere a consumului de fructe și de legume în UE; o creștere a utilizării tehnicilor ecologice de cultivare și de producție.

Articole din aceeasi categorie