”Richard al III-lea”, în premieră pe „Scena digitală”

Observator teatral

Spectacolul Richard al III-lea, una dintre cele mai sângeroase piese ale lui William Shakespeare, în regia lui Gabor Tompa a avut premiera pe „Scena digitală” a ICR New York miercuri, 2 decembrie.

Produs de Teatrul Maghiar din Cluj împreună cu Teatrul Cetății din Gyula, regizat cu o certitudine vizionară caracteristică și interpretat cu îndemânare de rang înalt de către unul dintre cele mai bune ansambluri teatrale din România, acest Richard al III-lea devine spectacolul sângeros al nebuniilor contemporane.

Am văzut Richard al III-lea, am scris despre el, revin acuma asupra lui și o fac pentru că Richard al III-lea nu este spectacolul care să se uite repede. A rămas în memoria afectivă pentru totdeauna, cum sigur a rămas și în cea a spectatorilor care au văzut punerea în scenă semnată de Tompa Gabor.

Richard al III-lea este un spectacol de o duritate ieșită din comun. Tompa Gabor actualizează prin costume și recuzită, povestea, una care poate avea loc în orice epocă. Se poate spune că Richard al III-lea se bazează pe un caz real, unul care se poate repeta.

A fost o reușită a întregii echipe artistice și îmi face plăcere s-o amintesc: Tompa Gabor (regia), Carmencita Brojboiu (scenografia), Vasile Șirli (muzica), Florin Fieraru (coregrafia), Ilona Varga Jaro (măști); în distribuție: Bacs Miklos, Nagy Jozsef, Visky Bence, Hathazi Andras, Buzasi Andras, Keresztes Sandor, Biro Jozsef, Laczko Vass Robert, Orban attila, Salat Lehel, Molnar Levente, Gallo Erno, Farkas Lorand, Kezdi Imola, Peter Hilda, Csutak Reka, Gyorgyjakab Eniko, Skovran Tunde, Petho Aniko, Kantor Melinda, Fogarasi Alpar.

Mă gândesc ce binevenită ar fi reluarea spectacolului, fie și într-o altă distribuție.

Seria „Digital Stage”/„Scena Digitală”

Scena Digitală este dedicată promovării teatrului românesc, sezonul II fiind organizat online de reprezentanța ICR New York în perioada 14 octombrie – 16 decembrie 2020.

Zece spectacole de referință, aflate în repertoriul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Teatrului Național din Tg-Mureș, Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași și Arcub sunt difuzate pe rețelele de socializare ale ICR New York.

Demostene ȘOFRON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut