#SperanțăDeViață, pentru femeile cu cancer ovarian

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, a lansat miercuri, 8 mai, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, campania #SperanțăDeViață.

Campania propune „o nouă abordare în discuția despre cancerul ovarian”, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate, cancerul ovarian depistat la timp putând avea o rată de supraviețuire de până la 93%.

 „În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome, din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înțeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ținut sub control. Vrem să le dăm femeilor speranță de viață”, spune președintele FABC, Cezar Irimia.

Coaliția Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) a descoperit că eforturile pe care le depun organizațiile membre (printre care și FABC) pentru a crește nivelul de conștientizare a simptomelor cancerului ovarian au început să dea rezultate, tot mai multe femei depistând boala înainte să se agraveze. Campania #SperanțăDeViață dorește să convingă femeile să meargă la medic atunci când observă apariția unor modificări – schimbări ale digestiei, sângerări anormale, fluctuații neobișnuite ale greutății etc. –  pentru a vedea care este cauza acestora.

Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar, obstetrică-ginecologie, atenționează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice: balonare persistentă – creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile; probleme de alimentație – senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare; durere – în zonele pelvine sau abdominale; simptome urinare – urgența sau frecvența senzației de urinare; sângerări anormale; oboseală extremă; scădere sau creștere inexplicabilă în greutate; sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei. Atunci când aceste semne apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog.

„Deși nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină, sau de câte ori observă că apar modificări neobișnuite – sângerări inter-menstruale, fluctuații ale greutății fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală” – spune prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

FABC și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” își propun să le ofere motive de bucurie pacientelor deja diagnosticate. Miercuri, 8 mai, pacientele diagnosticate cu cancer ovarian au beneficiat de ateliere gratuite de pictură ceramică, decoupage și machiaj profesionist.

„Misiunea IOCN este de a veni în sprijinul pacienților prin programe complete ce integrează atât îngrijirea pacienților la standarde de excelență, cât și prevenția, cercetarea și educația continuă a profesioniștilor și a publicului larg. De aceea, ne bucurăm că reușim să aducem în cadrul Institutului proiecte care îmbunătățesc rezultatele bolii canceroase”, declară managerul IOCN, dr. Cătălin Vlad.

Articole din aceeasi categorie