Spectacole folclorice educative în școlile clujene

La Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca a avut loc joi, 25 ianuarie, primul eveniment din anul 2018 al unui proiect educativ derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj în școlile clujene, cu scopul de a transmite tinerei generații adevăratele valori ale patrimoniului cultural imaterial.

În cadrul acestui eveniment, oferit de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a instituției, elevi din mai multe clase au aflat de la consultanții artistici ai Centrului Culturii Tradiționale, Ioana Breda Morar și Grigore Sâmboan, amănunte despre componența unei orchestre și despre istoricul instrumentelor populare. De asemeni, membrii Orchestrei „Cununa Transilvană”: Ioan Baciu – contrabas, Laurențiu Țiple – braci, Sergiu Ghimpu – acordeon, Sergiu Cebotari și Andrei Oșan – clarinet, caval, fluier, saxofon, Aladar Pusztai – chitară, Claudiu Cotârlă – vioară, vioară cu goarnă, Daniel Istrate, Alin Roman Veronica Costantin, Ciprian Istrate, Tudor Căucean – vioară, dirijor prof. Ovidiu Barteș, au exemplificat modul în care se cântă la fiecare instrument și au prezentat mai multe suite instrumentale din diverse zone folclorice ale țării.

În fața elevilor au evoluat și interpreții de muzică populară: Mariana Morcan, solistă profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană” și reprezentantă a zonei Munților Apuseni, Ioana Breda Morar – județul Alba, Anamaria Tomoiagă – Maramureșul Istoric și Grigore Sâmboan – județul Bistrița-Năsăud. La final, deoarece s-au împlinit, recent, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, orchestra, împreună cu soliștii vocali și cu elevii, au interpretat cântece patriotice.

Spectacolele folclorice educative, oferite de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, vor continua pe parcursul anului la alte școli din Cluj-Napoca și din județ,  pentru a promova și educa generația tânără în spiritul românesc, autentic și frumos – informează Consiliul Județean Cluj, sub a cărui autoritate funcționează CJCPCT.

Inițiat în urmă cu patru ani, proiectul constă în prezentarea orchestrei populare, în cadrul unor spectacole oferite în parteneriat cu școlile din oraș și din județ. Este prezentată în detaliu orchestra populară, cu descrierea instrumentelor componente, exemplificări prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument în parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreți de renume din folclorul românesc.

Articole din aceeasi categorie