Spectacol reprogramat: “Novecento’’ sau “Legenda pianistului 1900”

Din motive tehnice, independente de voinţa organizatorilor, spectacolul ‘’Novecento’’, programat să aibă loc la Cluj-Napoca în 23 august (ora 19, la Auditorium Maximum – Casa Universitarilor) se va desfăşura în aceeaşi sală şi de la aceeaşi oră marţi, 4 septembrie 2012. După cum am mai anunţat, evenimentul este organizat de Asociaţia Teatru Acum, în cadrul proiectului ‘’Artişti pentru artişti’’, şi-l are ca invitat pe marele actor al Teatrului Naţional Bucureşti, Claudiu Bleonţ.

Piesa reprezintă viaţa romanţată a muzicianului Danny Boodmann T.D. Lemon, supranumit Novecento. Spectacolul este realizat de regizoarea Andra Negulescu, cu participarea cunoscutului actor Claudiu Bleonţ, Andra Negulescu semnînd şi adaptarea după excelentul text scris de Alessandro Barrico Acţiunea se desfăşoară într-un decor minimalist, avîndu-l ca pilon pe Claudiu Bleonţ, care reuşeşete, cu măiestrie, să interpreteze toate rolurile personajelor, încercînd să întrupeze fantastica poveste a celui mai mare cîntăreţ de jazz din lume, pianistul Danny Boodmann TD Lemon (Novecento). Acesta îşi petrece întreaga viaţă la bordul vaporului de croazieră ‘’Virginian’’.

Regizoarea a creat pe scenă un microunivers în care personajul pare a-şi duce existenţa pe mări şi oceane, fără a lua, vreodată, contact cu uscatul, idealul său rămînînd, pentru totdeauna, jazzul şi pianul la care cîntă fascinant.

Spectacolul este astfel conceput, încît să ne poată induce, prin intermediul jocului şi al rostirii actorului, imaginea oceanului albastru, a vaporului alb, pe Novecento cîntînd la pianul negru, lucios, războiul gri, dinamita roşie… Imaginile se succed filmic în faţa spectatorului. Fiecare se poate regăsi în gîndurile, temerile sau revelaţiile lui Novecento. Ciudata poveste a vieţii unui om care nu părăseşte niciodată vaporul este redată simplu, direct, prin glasul şi muzica pianistului. Se transmite publicului ideea că nu este neapărat necesar să trăieşti într-o lume imensă pentru a fi genial, ci trebuie doar să faci ceea ce ştii mai bine, evitînd şabloanele şi falsele valori, care, adeseori, devin, pentru cei mai mulţi dintre noi, modele de urmat. “Sînt un visător precum pianistul’’ a declarant Claudiu Bleonţ în cadrul unei emisiuni tv. Acest spectacol este de fapt un îndemn la visare şi la atingerea excelenţei din noi.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare