Spectacol în văzduh la Câmpia Turzii

Adrenalină la maximum, piloţi care au sfidat legile gravitaţiei, elicoptere, paraşutişti, avioane la care te uiţi cu sufletul la gură şi aparate de luptă MIG-21 Lancer, F15 şi F 16. Un spectacol pe cinste la care au participat mii de persoane. Toate acestea au avut loc sâmbătă, la mitingul aviatic organizat în cadrul Zilei Porţilor deschise la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” – Câmpia Turzii.
Profitând de o vreme superbă, părinţi şi copii, tineri şi vârstnici, dotaţi, unii dintre ei, cu aparate de fotografiat, alţii cu binocluri, s-au adunat încă de dimineaţă în zona pistei de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii pentru a-i vedea pe stăpânii văzduhului. Cum evenimentul a coincis cu Ziua Imnului Naţional, organizatorii au ţinut ca manifestările să înceapă cu interpretarea de către tânăra artistă Crina Cristurean a Imnului României. Show-ul aviatic a debutat cu survolul unui elicopter IAR 330 care a purtat Drapelul Naţional, după care publicul a putut urmări evoluţia avioanelor ultrauşoare ULM şi salturile paraşutiştilor militari şi civili. În salturile lor, paraşutiştii au dat dovadă de o mare măiestrie şi precizie, reuşind să aterizeze cu multă eleganţă. Figurile de acrobaţie ale parşutiştilor au fost urmate de evoluţia unei formaţii de avioane de luptă MIG 21 Lancer. Într-o evoluţie ce a stârnit aplauze, dar şi exclamaţii de uimire, piloţii aparatelor de vânătoare au „testat” mai toate posibilităţile tehnice ale acestor avioane.
Evoluţia avioanelor de vânătoare a fost urmată de Iacării Acrobaţi. Aceştia reprezintă singura formaţie privată de acrobaţie aeriană din România. Formaţia este cunoscută în lume sub numele de AEROBATIC YAKKERS şi participă anual, cu avioanele Yak 52, la peste 30 de demonstraţii aeronautice în România, Europa şi mai nou chiar până în Orientul Mijlociu.
Iubitorii zborului au mai putut vedea sâmbătă în cadrul unor evoluţii de zbor aeronave din înzestrarea Forţelor Aeriene Române, IAR 99 Şoim, IAR 99 Standard, IAR 316 B Boboc, elicoptere IAR 330 şi C 130 Hercules.
Evoluţiile aeriene ale aparatelor de zbor din dotarea Armatei Române au fost întregite de demonstraţia făcută de aeronavele F 15. Acestea din urmă aparţin Unităţii 159 H Fighter Squadron Jacksonville Air Naţional Guard Florida şi se află în aceste zile pe teritoriul României pentru a lua parte la exerciţiul bilateral româno-american Dacian Eagle 2017. Participanţii la evenimentul Ziua Porţilor Deschise au mai putut urmări pentru prima dată la Câmpia Turzii zborul avioanelor F-16, la manşa cărora se aflau piloţi români. Aceste aeronave de luptă au intrat recent în dotarea Forţelor Aeriene Române, fiind achiziţionate din Portugalia. Din echipa de piloţi care a condus aparatele de zbor F 16 face parte şi o femeie. Este vorba de locotenentul Romina Mârza, singura femeie pilot pe MIG 21 Lancer din cadrul Forţelor Aeriene Române.
Unul dintre momentele de vârf ale mitingului aviatic l-a constituit evoluţia aparatelor Aeroclubului României. Piloţii aeroclubului au executat acrobaţii de o mare spectaculozitate. Looping-uri, evoluţie în plan vertical, coborâre în pendul, tonoo-uri în spirală, trecere în zbor pe spate, rotiri de-a lungul axului vertical şi orizontal şi semilooping-uri au fost doar câteva dintre exerciţiile care i-au lăsat pe spectatori fără respiraţie. Un alt moment special al evenimentului de la Câmpia Turzii l-a constituit concursul dintre un MIG 21 Lancer şi o maşină BMW X6 de 900 cai putere. Manifestările s-au încheiat cu un exerciţiu demonstrativ în cadrul căruia militarii au simulat o scenă de război potrivit căreia un convoi militar a fost atacat de forţe insurgente. Pentru salvarea convoiului a fost nevoie de intervenţia forţelor aeriene. La finalul spectacolului, participanţii au putut sta de vorbă cu piloţii şi să-şi facă fotografii cu aparatele de zbor. De asemenea, copiii prezenţi sâmbătă pe aerodromul militar s-au arătat extrem de încântaţi de cele văzute, mulţi dintre ei spunând că şi-ar dori să urmeze o carieră în aviaţie. Miile de persoane care au asistat la manifestare au fost mulţumite de spectacolul aerian şi au spus că vor reveni şi în următorii ani.
Printre cei care au asistat la spectacolul aerian s-a numărat şi secretarul de stat în MApN, Mircea Duşa. Acesta a vizitat principalele spaţii de pregătire a militarilor şi a stat de vorbă cu personalul bazei aeriene, unde piloţii români şi americani se antrenează pentru executarea principalelor misiuni de apărare a spaţiului aerian, inclusiv cele de poliţie aeriană. „În 2013 organizam pentru prima dată mitingul aviatic de la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Iată că, după patru ani de zile, a devenit o sărbătoare a Ardealului şi ţin foarte mult ca în fiecare an să organizăm această acţiune care este una deosebită şi românii au posibilitatea să-i vadă pe militarii de la Forţele Aeriene şi să îşi dea seama de pregătirea lor”, a spus Mircea Duşa, care a precizat că tipurile de exerciţii executate în timpul show-ului aviatic sunt, de fapt, aceleaşi pe care piloţii, asistaţi de personalul tehnic, le execută în timpul pregătirilor lor pentru misiunile de luptă.
C.P.

Articole din aceeasi categorie