S&P vorbeşte de un risc pe termen mediu pentru ratingul “AAA” atribuit Franţei

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s ar putea revizui ratingul „AAA” atribuit Franţei în jurul anului 2020, dacă autorităţile de la Paris nu reduc deficitul şi nu adoptă noi reforme în sistemul de securitate socială, transmite Reuters.

În schimb, S&P precizează că Franţa ar putea să beneficieze de un rating „AAA” pînă în anul 2050 dacă va reuşi să echilibreze bugetul în 2016.

„Dacă autorităţile franceze nu reuşesc să reformeze sistemul de pensii, nu continuă să modifice sistemul de securitate socială şi nu consolidează situaţia bugetară în contextul creşterii cheltuielilor de sănătate şi cu pensiile, este puţin probabil ca Standard and Poor’s să menţină ratingul AAA”,  avertizează S&P.

  Într-un studiu bazat pe îmbătrînirea populaţiei publicat vineri, S&P susţine că fără progrese situaţia finanţelor publice ale Franţei va fi mai apropiată de cea a ţărilor din categoria „AA” în 2010, a celor din categoria „A” în 2025, a celor din categoria „BBB” în 2030 şi a celor din categoria junk înainte de 2040.

Guvernul francez preconizează să reducă deficitul public la 5,7% din Produsul Intern Brut la finele lui 2011, 4,6% din PIB la finele lui 2012, 3,0% din PIB la finele lui 2013 şi 2,0% din PIB la finele lui 2014.

“Dacă Franţa îşi echilibrează bugetul în 2016, îmbunătăţirea gradului de îndatorare al ţării ar fi suficientă pentru ca să menţinem nota „AAA” pînă în 2050″, apreciază analiştii S&P.

Ratingul „AAA” acordat Franţei de toate cele trei mari agenţii de rating îi permite ţării să se împrumute la dobînzi avantajoase de pe pieţele internaţionale pentru a-şi finanţa deficitele şi a-şi refinanţa datoria publică.

Articole din aceeasi categorie