Sorina Pintea: Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi terminat în decembrie 2023

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi terminat și va deveni funcțional în decembrie 2023 – a anunțat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Trei dintre spitalele regionale – Iași, Cluj și Craiova – sunt într-o fază avansată, Iași și Cluj în faza cea mai avansată. Asta înseamnă că la finalul lunii august vor fi depuse de către consultanți studiile de fezabilitate pentru Iași și Cluj. Aplicația de finanțare  se va depune la Comisia Europeană în perioada octombrie – noiembrie 2018. În 2019 și 2020 vor fi lansate licitațiile de proiectare, construcție și supervizare, iar finalizarea construcției, echipare și operaționalizare, în decembrie 2023” – a declarat joi, într-o conferință de presă susținută la Prefectura Cluj, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață totală de 120.621 mp, din care cea mai mare parte, aproximativ 49.000 mp, va fi destinată serviciilor medicale și chirurgicale. Alți 19.000 mp vor fi destinați serviciilor de tratament.

„Spitalul Regional Cluj are un concept nou, un concept foarte modern, chiar și pentru țările Uniunii Europene, un concept care presupune împărțirea pe centre – centre chirurgicale, centre medicale, pe anatomii – cap, gât, torace, astfel încât nu va mai exista problema că nu vor fi paturi libere. Paturile vor fi flexibile, în funcție de pacienții care se vor adresa spitalului și nevoilor de servicii medicale de înaltă performanță” – a spus Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, valoarea totală a construcției și dotării este de 377 milioane de euro, cu TVA. ”Astăzi, la Cluj, consultanții au prezentat proiectul în integralitatea lui. Pentru a acoperi costurile cu utilitățile (costuri care vor fi finanțate, sunt convinsă, de autoritățile locale și județene), pentru a putea asigura training-ul personalului care va lucra într-un spital cu un concept aparte (cei care vor lucra în spital vor beneficia de un training special), pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clădiri ale Spitalului Clinic Județean, costurile totale sunt de 500 de milioane de euro cu TVA. Dar, repet, acestea sunt costurile în integralitatea lor, pentru ca proiectul să devină funcțional”, a spus Sorina Pintea. Conform declarației ministrului, sursele de finanțare vor fi fondurile europene, bugetul de stat și fonduri suportate de autoritățile locale și județene.

„Noul Spital Regional de Urgență va prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu excepția câtorva servicii care vor rămâne de sine stătătoare și care vor fi reabilitate în marja acestor 500 de milioane de euro pe care experții le-au propus”, a spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai spus că își dorește foarte mult acest spital, la Cluj, în condițiile în care, în calitate de manager de spital județean, la Baia Mare, s-a confruntat cu situații disperate, pe care actualul Spital Clinic Județean de Urgență din Cluj nu le putea prelua din lipsă de spațiu sau din diverse alte cauze.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a aflat joi la Cluj-Napoca, unde, împreună cu secretarul de stat Cristian Grasu, a participat la prezentarea modelului arhitectural al viitorului Spital Regional care se va construi în localitatea Florești.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie