Somnul insuficient predispune la îmbolnăviri

Chiar şi o oră de somn în minus afectează negativ sistemul imunitar, ceea ce poate conduce la slăbirea rezistenţei organismului şi la o mai uşoară îmbolnăvire, potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, informează Huffington Post, citat de AGERPRES.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington susţine că somnul este una dintre cele mai eficiente măsuri de medicină preventivă. Nathaniel Watson, neurolog şi specialist în somnologie în cadrul instituţiei amintite este de părere că această cercetare demonstrează că somnul insuficient poate bloca anumite procese genetice ce au loc la nivel celular şi care formează sistemul imunitar, responsabil de lupta cu infecţiile şi bolile. „Sistemul imunitar nu mai funcţionează aşa cum trebuie atunci când somnul este insuficient”, adăugând că „este o dovadă în plus cu privire la importanţa somnului asupra sănătăţii şi fiziologiei omului”.

Oamenii de ştiinţă au studiat unsprezece perechi de gemeni identici, dintre care unul se odihnea cel puţin şapte ore pe noapte, iar celălalt dormea cu aproximativ o oră mai puţin. Circa 50% din necesarul de somn al organismului este dictat la nivel genetic, acesta fiind motivul pentru care studiul a fost efectuat pe perechi de gemeni identici. Fiecare participant la studiu a purtat, timp de două săptămâni, un dispozitiv de monitorizare a somnului.

La finalul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de sânge, a căror analiză a relevat că sistemul imunitar al geamănului cu deficit de somn era mai puţin activ în comparaţie cu al fratelui său care se odihnea mai mult. Cei care au dormit mai puţin produceau mai puţine proteine, molecule pe baza cărora corpul nostru funcţionează. „Ei aveau un sistem imunitar neperformant”, a spus Watson cu privire la persoanele private de somn, precizând că acest lucru „îi predispune la îmbolnăviri”.

Oamenii de ştiinţă subliniază că „atât calitatea, cât şi cantitatea somnului” sunt elemente foarte importante pentru sănătatea umană. „Riscul de infecţie se adaugă unei multitudini de motive pentru care privarea de somn este nesănătoasă”, susţine Watson, potrivit căruia pe această listă se află deja efecte negative precum reducerea performanţelor în timpul zilei, depresia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul şi starea de nervozitate.

Articole din aceeasi categorie