Someşul – readus la viaţă în acest weekend

A doua ediţie a proiectului „Someş Sunt Riveran” va avea loc în perioada 11-13 august şi îşi propune reactivarea zonelor din preajma Someşului, zone în care nu se întâmplă de regulă nimic.

Zece parteneri ai Centrului Cultural Clujean îşi vor da mâna pentru a putea da viaţă Someşului din cartierul Grigorescu şi până în zona Parcului Armătura.

Dacă anul trecut, printre evenimentele care s-au derulat s-au numărat o cursă caritabilă de răţuşte pe Someş, o “regată” de bărcuţe realizate din hârtie, s-au amplasat pe Someş diverse instalaţii precum barca de hârtie, realizată de artistul Blajin, parcurile Armătura şi Feroviarilor au reintrat în circuitul urban graţie evenimentelor pe care mai multe ONG-uri le-au realizat în ele, pentru 2017 ne propunem să privim Someşul dintr-o altă perspectivă.

Una dintre zonele care va găzdui evenimente este intrarea Someşului în Cluj-Napoca, mai exact treptele ştrandului SUN. Astfel, în 12 august, în această zonă vor avea loc discuţii despre rolul apei în jurul nostru cu accent pe iniţiativa intitulată Poveştile apei – nomadul non-conformist în care s-a născut viaţă. O călătorie între Cer, Pământ şi Ocean alături de Anna Maria Balazs pe malul Someşului Mic. Accesul este liber şi evenimentul se va întâmpla doar pe 12 august. Evenimentul este realizat de către Scena Urbană.

Plaja Grigorescu – considerată un reper pe harta Clujului graţie denumirii şi aspectului – se va transforma într-o oază de vacanţă, o destinaţie de relaxare pentru vecini şi nu numai. Mai multe piscine vor fi amenajate în zonă, alături de structuri de tip instalaţii care vor transforma zona. Vor fi amenajate baruri şi o scenă de concerte pe care seară de seară vor concerta trupe şi artişti locali. O linie de tiroliană va fi de asemenea amplasată în această zonă, iar cei mici şi cei mari vor fi invitaţi în fiecare zi la diverse ateliere, workshop-uri, discuţii şi expoziţii de către organizatori. Accesul este liber.
Tot în cadrul Plajei Grigorescu, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va susţine atelierul de creaţie Pietricel, prin intermediul căruia cei mici vor fi familiarizaţi cu elemente ale preistoriei de tipul vaselor de lut sau măştilor. Copiii vor recrea, la rândul lor, obiecte ceramice sub îndrumarea specialiştilor MNIT. Activitatea se va desfăşura sâmbătă în zona The Box.

Zona cuprinsă între podurile albastru Zodiac şi podul Garibaldi se va transforma în prima zonă navigabilă a Someşului. În weekend-ul 12-13 august Someş Delivery readuc ambarcaţiunile uşoare pe Someş, între Podul Garibaldi şi Podul Zburător (Podul Albastru), pentru a sublinia încă o dată potenţialul de utilizare ca agrement pe apă al acestui segment de râu. Programul plimbărilor pe apă în cele două zile va fi între 10.00 am – 20.00 pm. Podurile de peste Someş vor fi activate de către reprezentanţii Casei Municipale de Cultură care propun prin grupul de epigramişti realizarea unei hărţi virtuale care să conţină podurile peste Someş şi epigrame legate de aceste locaţii (podul Napoca, podul Horea, podul Garibaldi, pasarela Feroviarilor, podul Baraj – Grigorescu, podul Zodiac). Podul din zona Operei Maghiare va beneficia de amplasarea unor machete pentru turişti şi pentru deficienţii de vedere graţie aportului grupurilor Impact, formate din elevi ai Clubului de Iniţiativă Comunitară Impact din cadrul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.

Parcul Feroviarilor va fi activat din nou de către Fundaţia AltArt şi Cercul Social, care propun un set-up de vancaţă socială comunitară. Astfel, diverse workshop-uri de creaţie vor fi oferite publicului alături de un mare picnic în întervalul 11-13 august. Totodată, Parcul Feroviarilor îşi poate găsi şi menirea, dat fiind faptul că mare parte dintre vecinii acestui parc şi-au manifestat interesul vizavi de implicarea în luarea unei decizii care să privească reamenajarea parcului recent intrat în posesia autorităţilor locale. Parcul Armătura este casa Cercului Social, care propune un Eco Târg şi un schimb veritabil de experienţe între membri.

C.P.

Articole din aceeasi categorie