Someşul în schimbare: cele mai frumoase imagini, într-o expoziţie la Cărtureşti

Echipa Someş Delivery, alături de Cărtureşti Iulius Mall, vă invită marţi, 12 septembrie, 19:00, la expoziţia „Eseuri fotografice: Someşul în schimbare”. În ultimii câţiva ani, Someşul a devenit tot mai prezent în conştiinţa colectivă a oraşului: prin intervenţii temporare, evenimente pe mal, iar de curând printr-un concurs de proiecte organizat de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea întregului curs urban al Someşului Mic.

În acest context, Someş Delivery a lansat o invitaţie pentru fotografi, fie ei profesionişti sau amatori: să captureze un instantaneu al vieţii pe malul râului, în diversele ei manifestări, de la tabieturi, la tipologii, momente emblematice sau banalul cotidian; în parte explorare estetică, în parte cercetare etnografică.

În urma concursului realizat în lunile august-septembrie, participanţii au capturat o serie de instantanee ce cuprind viaţa de pe Someş, iar juriul a analizat eseurile fotografice anonimizate din prisma mai multor criterii — calităţile formale ale imaginilor individuale; coeziunea imaginilor care formează eseul; aportul textului descriptiv; adaptarea eseului la tema propusă.

Expoziţia va cuprinde eseurile fotografice realizate de către câştigătorii competiţiei. Pe locul I, Alina Andrei a refăcut din memorie, folosind personaje de jucărie, amintirile care o leagă de Someş. Juriul a apreciat inventivitatea, simplitatea acestui concept, dar şi textele care însoţesc fotografiile: un eseu puternic, personal şi jucăuş. Pe locul II s-a clasat Miruna Moldovan, despre imaginile căreia juriul concursului a spus că surprind, într-un singur cadru, paragina, ambiţia, deteriorarea, dar şi îmbrăţişarea voioasă a mediului construit ca peisaj familiar. A treia treaptă a podiumului îi revine fotografului Ştefan Pop, cu o imagine cu caracter destabilizator, care ne forţează să privim familiarul cu alţi ochi.

Menţiuni speciale au fost acordate pentru Bogdan Alexandru Ciocnadi, Mihail Onaca şi Bernadeta Pătraşcu.

Articole din aceeasi categorie