Somalia: Cel puţin 13 persoane ucise într-un dublu atentat sinucigaş în apropiere de aeroportul din Mogadiscio

Cel puţin 13 persoane au fost ucise marţi dimineaţă, în apropiere de aeroportul din Mogadiscio, capitala Somaliei, într-un dublu atentat sinucigaş cu maşină-capcană revendicat de gruparea islamistă Al-Shebab, relatează AFP, citată de AGERPRES.

“Cel puţin 13 persoane au fost ucise în două explozii. Unul dintre autovehicule a explodat lângă un post de control şi un altul în apropierea unei clădiri a ONU”, a declarat un responsabil din cadrul poliţiei, Bishaar Abdi Gedi. “Forţele de securitate au reuşit să-i intercepteze pe atacatori şi au respins atacul”, a adăugat el.

Cele două explozii au fost urmate de tiruri în zona clădirii ONU şi a bazei forţei Uniunii Africane în Somalia (AMISOM), dar acestea au încetat ulterior.

Militanţii islamişti radicali Al-Shebab au revendicat acest nou atac în capitala somaleză. “Cele două explozii au fost comise de doi curajoşi mujahedini kamikaze care au avut ca ţinte două locuri diferite în care pretinşii militari pentru menţinerea păcii sunt cantonaţi”, au indicat membrii Al-Shebab.

Aeroportul internaţional Aden Adde, după numele primului preşedinte somalez, a devenit o fortăreaţă după instalarea în apropiere a principalei baze a AMISOM, în care sunt cantonaţi 22.000 de mii de oameni şi care ajută fragilul guvern somalez în lupta sa contra Al-Shebab.

“În jurul orei nouă dimineaţă (06.00 GMT) s-a produs o explozie în afara bazei, la circa 200 km. A părut să fie un atac. Acum situaţia este calmă şi personalul nostru încearcă să afle ce s-a întâmplat”, a declarat pentru AFP purtătorul de de cuvânt al AMISOM, Joe Kibet.

Confruntaţi cu puterea superioară a AMISOM, desfăşurată în 2007, militanţii Al-Shebab au fost izgoniţi din Mogadiscio în august 2011.

Ei şi-au pierdut apoi majoritatea bastioanelor, dar continuă să controleze mari zone rurale de unde desfăşoară acţiuni şi atacuri sinucigaşe, de cele mai multe ori în capitală.

Articole din aceeasi categorie