Solicitare ANOSR: Proporție de 25% a studenților la alegerea rectorului

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită modificarea Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale în sensul asigurării participării studenților în procesul de alegere a rectorului, în proporție de 25% din totalul electoratului.

În opinia reprezentanților ANOSR, situația actuală a participării studenților la alegerea rectorului „este una îngrijorătoare”, prin prisma faptului că media la nivel național este „de doar 12,18%, nejustificat de redusă pentru principalii beneficiari ai procesului de învățământ”. Potrivit acestora, atenția acordată studenților „este încă insuficientă”, dovadă fiind faptul că doar 16 universități de stat din România conțin în Misiunea lor cuvântul „student”.

„Referitor la prioritățile stabilite de actualii rectori ai universităților de stat din România în anul electoral 2015-2016, o analiză a planurilor manageriale care au stat la baza candidaturii acestora relevă importanța redusă acordată de aceștia aspectelor care îi vizează direct pe studenți. (…) Se constată că doar 17,5% dintre planurile manageriale au atins, spre exemplu, subiectul abandonului universitar. (…) Un alt semnal de alarmă este reprezentat de faptul că doar 20% dintre planurile manageriale analizate propun inițierea unor întâlniri periodice cu reprezentanții studenților sau cu organizațiile studențești din universitate în vederea luării deciziilor, identificării problemelor cu care se confruntă aceștia sau menținerii unui dialog constant între conducerea administrativă a universității și studenți. Mai mult, în 30% dintre planurile manageriale nu se menționează deloc necesitatea consultării studenților” – arată reprezentanții ANOSR.

Aceștia consideră că este important ca studenții să ia parte în continuare la procesul decizional dintr-o universitate, „mai ales atunci când subiectul vizat este alegerea rectorului”, deoarece proporția actuală cu care sunt reprezentați în procesul de alegere a rectorului este „una mult prea mică pentru a demonstra implicarea reală a acestora în guvernanța universităților”. Studenții fiind beneficiarii direcți ai actului educațional, „net superiori din punct de vedere numeric și considerați parteneri cu drepturi egale ai comunității academice”, ANOSR consideră că ponderea de 25% a acestora în procesul de alegere a rectorului este „una menită să le asigure acest statut”.

„Proporția de 25% a studenților la alegerea rectorului nu face altceva decât să reconfirme deschiderea comunităților academice față de implicarea acestora în guvernanța universitară. Odată adoptate, aceste modificări propuse vor avea, cu siguranță, un impact pozitiv asupra mediului academic din întreaga țară, întărind relațiile de cooperare dintre studenți și conducerea administrativă a universității” – consideră reprezentanții Alianței.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie