Societatea culturală ASTRA cere amplasarea bustului preşedintelui Woodrow Wilson într-o locaţie centrală din Cluj-Napoca

Preşedintele Despărţământului Cluj al Societăţii culturale ASTRA, prof. dr. univ. Mircea Popa, solicită Consiliului local şi Primăriei municipiului Cluj-Napoca să facă demersuri pentru reamplasarea bustului Woodrow Wilson (1852-1924), aflat în incinta Institutului de Sănătate publică „Prof. dr. Iuliu Moldovan”, într-o zonă centrală, cu vizibilitate mai mare. Universitarul clujean susţine că, în anul sărbătoririi Centenarului unităţii noastre, statuia lui Woodrow Wilson, pe care-l numeşte drept „aposol şi propovăduitor al libertăţilor naţiunilor” merită un alt amplasament, în aşa fel ca accesul la vizitarea ei să fie mult mai la îndemâna localnicilor şi turiştilor”.

„Bustul său a fost aşezat în faţa Institutului de Sănătate publică „Prof. dr. Iuliu Moldovan”, însoţit de următoarea înscripţie bilingvă, mai întâi cu un text în limba română, apoi cu un text în engleză, care specifică pe tăbliţa de plumb: «Woodrow Wilson, 1852-1924, preşedintele Statelor Unite ale Americii. Această europeană imagine a unui erou al libertăţii şi democraţiei în lume, care a contribuit la făurirea României Mari şi la viitorul unei Europe drepte şi unite».

Monumentul de care vorbim se află imediat la intrarea în clădirile UMF-ului de e strada Pasteur nr. 3, majoritatea celor care trec pe acolo având impresia că au de-a face cu om al medicinei. E drept că medicina curativă politică aplicată de el îi dă dreptul să-l socotim ca pe „un medic al suferinţelor naţiunilor”, dar considerăm că locul său ar fi mai degrabă undeva într-unul din locurile centrale ale oraşului, iar pe postamentul său de acum să fie ridicat bustul unuia dintre marii profesori ai Clujului. În chip necesar, în anul sărbătoririi Centenarului unităţii noastre, statuia acestui mare aposol şi propovăduitor al libertăţilor naţiunilor merită un alt amplasament, în aşa fel ca accesul la vizitarea ei să fie mult mai la îndemâna localnicilor şi turiştilor.

Propun, prin urmare, Consiliului local şi Primăriei municipiului nostru, să ia în considerare acest demers al nostru, în aşa fel ca bustul marelui Wilson să-şi dobândească o locaţie nouă mult mai generoasă, care să-i scoată în evidenţă rolul avut în anul acela binecuvântat, 1918, an al dezrobirii şi independenţei popoarelor, pe care o mână de nostalgici aventurieri l-ar dori îngropat pentru totdeauna”, susţine Mircea Popa într-un document intitulat „Pledoarie pentru Wilson”.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Societatea culturală ASTRA cere amplasarea bustului preşedintelui Woodrow Wilson într-o locaţie centrală din Cluj-Napoca

  1. nuț

    ”în aşa fel ca bustul marelui Wilson să-şi dobândească o locaţie nouă mult mai generoasă, care să-i scoată în evidenţă rolul avut în anul acela binecuvântat, 1918, an al dezrobirii şi independenţei popoarelor…”

    ”Marele Wilson”!

    Criminalului care prin băgarea SUA în război, în momentul în care națiunile europene, epuizate, erau pregătite să facă pace, a mai cauzat între 1 și 2 milioane de morți europeni, i se ridică bust.. Nu am fost și noi parrticipanți la acel război – nu au murit ostași Români?

    Ce mai lingăi, ce mai perdanți, ce mai cozi de topor, avem în mijlocul nostru!