Societatea „Avram Iancu” ia atitudine faţă de intensificarea acţiunilor antiromâneşti

Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” avertizează că acţiunile antiromâneşti promovate de anumite cercuri maghiare în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri creează în mod artificial emoţii negative care vin împotriva unei apropieri pe baze oneste româno-maghiare în concertul statelor europene.

„Membrii Consiliulului Naţional îşi exprimă nedumerirea pentru faptul ca şi astăzi, în preajma Centenarului, continua în medii maghiare din interior şi din Ungaria falsificarea istoriei româneşti, prin interpretari greşite şi tendenţioase, prin întiparirea unei imagini false, deformate şi chiar duşmănoase asupra marelui act politic din Istoria României, făurit pe baze democratice – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, acţiuni cu scopuri pur politice, în loc ca partea maghiară să accepte realitatea istorică creată pe baze juste şi ratificată de dreptul internaţional prin Tratatul de la Trianon,  recunoscut şi de Ungaria. Aceste demersuri venite din medii maghiare sus-amintite creează în mod artificial emoţii negative antiromâneşti care vin împotriva unei apropieri pe baze oneste româno-maghiare în concertul statelor europene. Marele nostru Erou Naţional Avram Iancu a spus clar că în Transilvania şi Ungaria, „maghiarul de existenţă şi viitor nu poate vorbi fără român, nici românul fără maghiar”, îndemnând la solidaritate, în numele Libertăţii, Egalităţii şi Frăţietăţii, îndemn valabil şi astăzi, într-o Europă civilizată”, arată conducerea Societăţii Cultural Patriotică „Avram Iancu”. În acest context, reprezentanţii organizaţiei se declară alături de poziţia Academiei Române în demersul de a contracara mesaje de propagandă antiromâneşţi care pot destabiliza România chiar în preajma Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Totodată, reprezentanţii organizaţiei cultural patriotice solicită Guvernului României să clarifice strategia privind aniversarea Centenarului, propunând ca în fruntea departamentului guvernamental care se ocupă manifestările dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire să fie numit academicianul Ioan Aurel Pop. „Întrucât pentru pregătirea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, statul nostru a creat în 2016 un organism guvernamental, condus de un secretar de stat şi până în prezent deja s-a schimbat structura acestui „departament” iar strategia şi tactica sa nu sunt clare, de asemenea, nu are încă un buget aprobat şi nici precizate modalităţile de a procura fonduri din alte surse, membrii Consiliulului Naţional prezenţi la şedinţă apelează la Guvernul României ca în cel mai scurt timp să rezolve această deosebit de importantă problemă. De asemenea, propunem Guvernului ca în fruntea acestului departament să fie numit consultant şi coordonator academicianul Ioan Aurel Pop, drept garanţie a unui lucru bine făcut, dacă această sintagmă este la ordinea zilei”, au arătat reprezentanţii Societăţii Cultural Patriotică „Avram Iancu”. Aceştia mai fac apel la forţele politice ale ţării să se gândească exclusiv la binele naţional şi să nu mai experimenteze direcţii ce duc la derapaje „care ne costă enorm în drumul nostru spre demnitate şi prosperitate”.

C.P.

Articole din aceeasi categorie