SNMF: Sistemul informatic pentru medicii de familie – în colaps total

Sistemul informatic pentru medicii de familie  se află în colaps total, avertizează Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), care solicită, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și CNAS, rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului.

„Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității. Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria. Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari, încât mai curând se poate spune că nu funcționează. Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele. Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare” – se arată în scrisoarea SNMF.

Potrivit aceluiași document, disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic, cât și în comunicarea cu pacientul. „De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de max. 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore. Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă, și dacă au noroc, reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS” – arată SNMF.

Pentru că „semnalele intense transmise în ultimii ani despre aceasta situație au rămas efectiv fără răspuns”, medicii de familie au început, în 10 mai, o monitorizare internă a sistemului, acordând, zilnic, note funcționării acestuia. Concluzia a fost că „sistemul informatic a funcționat de nota 0,33”. „Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare” – mai arată SNMF, adăugând că, până în acest moment, „nici o persoană și nici o instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie