Smida Jazz Festival 2019

Smida Jazz Festival 2019
15 – 18 august
Smida Jazz Festival este o experienţă unică şi afirmaţia are acoperire totală. Smida este înainte de toate, un colţ de rai binecuvântat, pe care – l descoperi de la o zi la alta. Şi a descoperi înseamnă în câteva cuvinte, peşteri de explorat, plimbări pe uliţele satului, pictarea unui vas de ceramică, hoinărit prin pădure, taifasuri cu localnicii, înot, prietenii noi şi nu în ultimul rând, dans, foarte mult dans.
Înainte de a scrie despre oaspeţii festivalului mă opresc asupra localităţii şi zonei… Smida este un sat de munte din comuna Beliș, județul Cluj, situat chiar în mijlocul Parcului Natural Apuseni, arie protejată ce își etalează frumusețea sălbatică pe aproximativ 76.000 de hectare. Parcul găzduiește peste 1.500 de peșteri, dintre care cea mai apropiată este Peștera Mare din Valea Firii (ce face parte din sistemul Humpleu). De asemenea, în Parc găsim ghețari subterani, dintre care cei mai importanți sunt Ghețarul Scărișoara (aflat la aproximativ 40 de kilometri de Smida) și Ghețarul Focul Viu (24 de kilometri față de Smida).
Invitaţii vin din ‘n’ colţuri ale lumii: Nik Bärtsch’s Ronin (filosofia niponă curge prin fiecare arteră din structura Nik Bärtsch’s Ronin. Nik aduce pe scenă adeseori un Samue- imbrăcăminte specifică purtată de călugării Zen, îmbinată cu elemente vestice, urbane. Numele lor, Ronin, are inspirația din vremurile samurailor și înseamnă luptător singuratic, care preferă să exploreze libertatea pe cont propriu, în loc să se alăture unei caste), James Holden & The Animal Spirits (personalitate cu mult talent, James s-a reinventat ca Dj, producător și guru al muzicii electronice. În ultimul deceniu s-a concentrat pe creșterea unui grup live care mixează astral jazz, minimal și ritmuri ale muzicii nord-africane. Combinația, atractivă pentru consumatorii genului, e descrisă de Holden ca “folk-trance”), Mammal Hands (Mammal Hands vin din Marea Britanie, locul unde cei trei instrumentiști s-au întâlnit și au îmbinat influențe din spiritual jazz, muzică nord-indiană, folk, muzică clasică și electronică), Phronesis (Phronesis e un trio de pian format în 2005 de basistul danez Jasper Høiby, completat de pianistul britanic Ivo Neame și bateristul suedez Anton Eger. Phronesis a fost descris de revista de referință Jazzwise ca „cel mai imaginativ și incintant trio de la Esbjörn Svensson încoace”), Szun Waves (Marea Britanie), Deux Ex Quartet (Budapesta), Paolo Profeti European Collective (Italia), Leo Betzl Trio (Germania).
Scena a 2 – a propune seri cu Rodion GA (părintele muzicii electronice românești, clujean născut în anul 1953, vine pentru prima oară la Smida. Acesta a pus bazele în anul 1977 grupului new wave Rodion G.A., alături de Gicu Fărcaş şi Adrian Căpraru, astăzi printre stele. Este considerată de mulţi ca fiind prima trupă de muzică electronică), Electric Brother (Bucureşti), Inertia Movement Imocean KI (România), Nopame (Bucureşti), Cercul Întreg (Cluj – Napoca), Dannilov, Puiu (Cluj – Napoca), Karak.
Important este altceva, important este ca vremea să ţină cu… festivalul!
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *