Slujbe de pomenire a eroilor neamului

La sărbătoarea Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, joi, 6 iunie, după Sfânta Liturghie, în toate catedralele, bisericile și mănăstirile, la cimitirele, la troițele și monumentele închinate acestora, din țară și din străinătate vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc. La ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

„Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român” – reamintește Patriarhia Română.

Aceeași sursă face precizarea că la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți „eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie