Sindicatele din Învăţământ ameninţă cu declanşarea protestelor

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, dacă Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

Concret, sindicaliştii reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ei consideră că ar trebui să fie, şi susţin că angajaţii din învăţământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

Sindicaliştii mai sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe şi afirmă că fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze, în medie, aproximativ 5.000 de lei.

Un alt motiv de nemulţumire este cuantumul mic al creşterii salariilor nete în 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, ca şi consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. FSLI apreciază că, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50%, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.

FSLI cere Guvernuluiîncheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază, la rectificarea bugetară să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentinţelor judecătoreşti, iar până la sfârşitul acestei luni să se găsească o soluţie, astfel încât salariile nete din învăţământ să crească în 2018 cu un procent mai mare decât cel anunţat de Executiv.

Federaţia avertizează că, dacă Guvernul va ignora aceste cereri, vor începe acţiunile de protest, în 2 octombrie urmând să fie pichetate toate prefecturile din reşedinţele de judeţ, iar în 4 şi 5 octobrie să fie pichetat sediul Guvernului.

Articole din aceeasi categorie