Simulări sau simulanţi?

Se pare că – până acum, cel puţin – modalitatea de lucru a celor două guverne PSD (asta ca să nu spunem guverne Dragnea) este de a arunca pe piaţă tot felul de idei, planuri, termene şi cifre, la care, în funcţie de reacţia publică, se renunţă cu mai multă sau mai puţină uşurinţă. Desigur, există şi excepţii: la celebra Ordonanţă 13 guvernul de atunci a renunţat cu multă greutate, abia după ce a văzut că circul a ajuns în floare. Însă lucrurile stau altfel când este vorba despre aşa numita politică fiscală.
S-a spus că salariul minim pe economie va ajunge la 2.000 lei din 2018? S-a spus! Dar iată că PSD-ul s-a răzgândit din nou, iar şeful partidului a anunţat că nu s-a înţeles bine, că cifra a fost “rostogolită” (ce însemnă asta trebuie să decideţi Dvs, eu nu sunt capabil) şi că în 2018 salariul minim va fi de numai 1.550 de lei.
Altă zicere antologică aparţine noului diriguitor de la Finanţe, Ionuţ Mişa, care în chiar primele clipe de mandat a anunţat triumfal desfiinţarea Pilonului II de Pensii. “Pilonul II, da, se va desfiinţa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. “, a spus Mişa, care a mai anunţat că intenţionează să finalizeze un proiect în acest sens până la finalul anului. De această dată, PSD-ul nu a avut nevoie de zile întregi de proteste pentru a-şi retrage ideea, Liviu Dragnea afirmînd, la doar câteva ore după Mişa, că totul este “o prostie”, ceea ce nu a împiedicat o scădere spontană de 2% a Bursei. Acum, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va face o analiză cu privire la efectele acelei declaraţii a ministrului de la Finanţe, dar mă întreb cui mai foloseşte asta.
Nici găselniţa cu impozitul pe cifra de afaceri a firmelor nu a avut o soartă mai bună. Noul premier Mihai Tudose (care, să nu uităm, a fost ministrul Economiei în primul guvern PSD), ne-a anunţat tocmai de la Bruxelles (de ce n-a făcut-o încă de la Bucureşti este un mister) că nu va introduce “acel impozit”, deoarece “simulările” nu au dat rezultatele scontate.
De altfel, în prezent, noul cuvânt de ordine în politica PSD pare a fi “simularea”, aşa că o altă propunere, cea privind taxa de solidaritate, de fapt un impozit suplimentar pe veniturile mari, a fost rapid abandonată pentru că simulările “nu au ieşit foarte fericite”.
La fel de puţină fericire par a fi găst simulatorii guvernului şi în prezumptivul impozit pe gospodărie. Tot Mihai Tudose a afirmat, şi asta tot la Bruxelles, că “nu poţi să ai un impozit pe gospodării, pe tot ceea ce ai, fără să declari exact ceea ce ai în patrimoniu” şi că se “îndoieşte că 2018 va funcţiona cu această declaraţie”.
Între timp, cu toată creşterea economică din prima jumătate a anului, colectările de venituri la bugetul de stat sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, ceea ce a dus la o creştere a deficitului bugetar cu aproximativ 4,4 miliarde lei doar în luna iunie. Şi situaţia nu dă semne că s-ar îmbunătăţi, aşa că pare tot mai dificil ca ţinta de deficit bugetar să rămână sub 3%, aşa cum a asigurat pe toată lumea noul premier. Dar – cine ştie? – poate că a ieşit o simulare mai fericită în privinţa asta.
Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie