Simeze clujene

Dismayland, în România de ieri şi de azi cu Oana Maria Pop

IAGA Contemporary Art (strada Cloşca 9 – 11)

Dismayland este, fără exagerare, o călătoriie în Clujul de ieri şi de azi, într-o Românie de ieri şi de azi printr-o firească extindere. Nu în ultimul rând, este o călătorie în universul plastic al tinerei pictoriţe Oana Maria Pop, nume de succes în mişcarea contemporană a artei plastice. Şi când afirm acest lucru am în vedere în special prezenţa la Thessaloniki International Art Fair de anul trecut, apoi prezenţa în expoziţia colectivă The Garden (de la Visual Kontakt Gallery Cluj – Napoca, curator Liviu Bulea), exemplele reţinând şi expoziţiile colective de la Liege, Oradea, Berlin, Veneţia. Cu menţiunea că Oana Maria Pop (n. 1989) a fost beneficiara unei burse de studiu la Accademia di Belle Arti di Venezia (2010), plusul venind din partea unei alte burse, Erasmus de data aceasta, la Tanya Leighton Gallery din Berlin (2012 – 2013).

Am amintit aceste date, ele sunt necesare înţelegerii profilului artistic al Oanei Maria Pop, care şi-a clădit un stil personal, inedit pot spune, în care notele distincte ale compoziţiilor sunt date de culoare, echilibru şi teme.

Dismayland este suprinzătoare ca mod de tratare. Oana Maria Pop s-a născut într-un 1989 emblematic pentru România. Fără a cunoaşte realităţile anilor dinainte de ’89, Oana reînvie trecutul, în primul rând prin culoare. Sunt griuri care amintesc de România cenuşie, sunt griuri puternice, trimiteri directe la timpurile pe care le trăim acum, timpuri apăsătoare, cenuşii. Apoi, trecutul este prezent şi prin oameni, chipuri marcate, suferinde, triste, frunţi brăzdate de riduri, oameni supăraţi, munciţi, chipuri pe care numai feric ire nu se citeşte.

Oana Maria Pop are culoare, se vede acest lucru. Dispunerea ei asigură echilibrul compoziţiilor, asigură neuitarea dacă vreţi, dar şi prezentul la fel de cenuşiu şi nesigur.

Ce m-a suprins la vernisajul de joi după masa? M-a surprins numărul mare de oameni interesaţi de pictura Oanei Maria Pop şi asta într-un moment în care în Cluj erau programate alte patru evenimente. Prezenţa numeroasă mă îndreptăţeşte să afirm c ă Oana Maria Pop este nu numai cunoscută, ci şi apreciată. Mă îndreptăţeşte să afirm că există interes pentru arta contemporană, că Alberto Perobelli, ctitor al IAGA Contemporary Art Gallery face un lucru bun, foarte bun, de onorat şi acum, şi în viitor.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie