Simboluri secesionist-autonomiste la manifestările de 15 martie de la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca au fost organizate şi în acest an o serie de manifestări dedicate Zilei de 15 martie, sărbătoarea maghiarimii. Şi de această dată însă, promotori ai ideilor secesionist-autonomiste au încercat să profite de ocazie pentru a atrage atenţia opiniei publice.

Programul a debutat la ora 11 cu un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant, până la Biserica “Sfântul Mihail”, la care au luat parte aproximativ 800 de persoane. Pe parcursul deplasării care a avut loc pe traseul Piaţa „Avram Iancu”, Bulevardul Eroilor-Piaţa Unirii, participanţii, majoritatea elevi de la şcolile clujene cu predare în limba maghiară, au cântat cântece din perioada Revoluţiei de la 1848, dar şi imnurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc. Din păcate, unii dintre participanţi au încercat să profite de moment pentru a promova simboluri cu caracter autonomist-secesionist. Printre aceştia s-au numărat reprezentanţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania(PPMT) şi ai mişcării secesioniste Transilvania Democrată, care pe parcursul marşului au purtat aşa zisul steag la Transilvaniei şi al Ţinutului Secuiesc. Totodată, liderii organizaţii judeţene Cluj a PPMT au încercat să-şi promoveze partidul, înmânând participanţilor la miting sute de steguleţe cu culorile naţionale ale maghiarilor pe care era marcată sigla PPMT.

După slujba ecumenică oficiată în Biserica “Sfîntul Mihail”, mulţimea s-a deplasat în faţa clădirii de pe strada Avram Iancu, în care acum două secole funcţiona hotelul Biasini. La festivitatea de pe strada Avram Iancu au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi lideri ai comunităţii maghiare. Printre aceştia s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, suprefectul Gyorke Zoltan, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Zoltan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan şi consulul general al Republicii Ungaria la Cluj, Mile Lajos. Dacă anii trecuţi, primarul Emil Boc a fost nelipsit de la această manifestare, de data aceasta edilul nu a mai dat curs invitaţiei de a participa la festivitatea de pe strada Avram Iancu. Printre cei care s-au adresat participanţilor s-au numărat fostul lider UDMR Cluj, Konya Homar Sandor, viceprimarul Olah Emese şi consulul general Mile Lajos. La rândul său, subprefectul Gyorke Zoltan a dat citire mesajului primului ministru Viorica Dăncilă. „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat, în ultimele decenii, pe teritoriul ţării noastre. De aceea, adresez concetăţenilor maghiari un salut cordial şi îi felicit la împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluţionarii maghiari s-au alăturat mişcărilor europene de eliberare naţională. Perspectiva asupra istoriei ne arată că este momentul unei mutări de accent pe lucrurile care îi unesc pe români şi maghiari şi care sprijină legăturile interumane, schimburile culturale, perspectiva europeană comună, promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor care ne definesc”, a arătat Viorica Dăncilă. Primul ministru al României a mai arătat că România promovează dezideratul european <unitate în diversitate> şi susţine, cu determinare, atât libera exprimare a identităţii etnice, cât şi promovarea elementelor identitare de limbă, tradiţie, patrimoniu cultural. „Ne bazăm, în demersurile noastre, şi pe sprijinul organizaţiilor civice şi culturale ale maghiarilor din România. Anul Centenarului este un an cu semnificaţii profunde pentru societatea românească în ansamblul său, iar în acest context doresc să subliniez aportul minorităţilor naţionale la moştenirea culturală comună care defineşte societatea românească în ansamblul ei, precum şi contribuţia acestora la edificarea statului român modern”, a subliniat Dăncilă. Festivităţile de la clădirea Biasini s-au încheiat cu depuneri de jerbe şi coroane de flori.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie