Sfaturi medicale pentru vacanţă de la specialiştii ALOPEDI 0364-917

Aflându-ne în plin sezon de vară, perioadă în care România se află sub incidenţa codurilor de temperaturi extreme, medicii care asigură serviciul de call-center ALOPEDI – 0364-917 din cadrul Spitalului de Copii Cluj-Napoca vin în sprijinul părinţilor cu o serie de sfaturi medicale pentru o vacanţă cât mai reuşită. Serviciul de sfat medical ALOPEDI 0364-917 este asigurat în mod gratuit, 24/7, de către medici rezidenţi, specialişti sau primari în specialitatea pediatrie sau medicină de urgenţă.

***

Razele soarelui au efecte benefice (creşte cantitatea de vitamina D din organism, ce asigură sănătatea oaselor, dar şi o imunitate bună), însă razele ultraviolete au şi efecte nocive: arsura solară şi creşterea riscului de cancer al pielii, riscul fiind mai mare în cazul copiilor blonzi sau roşcaţi şi al copiilor mai mici de 3 ani. Temperatura ridicată a mediului înconjurător sau activitatea fizică într-un mediu cald pot duce de la crampe musculare, până la epuizare şi şoc termic. Măsurile de prevenire a acestora sunt foarte importante pe parcursul verii.

Expunerea la soare:

Arsura solară este produsă de expunerea directă la razele ultraviolete (UV), 70% dintre acestea sunt prezente chiar şi în zilele înnorate. Arsura solară este, cel mai frecvent, o arsură superficială ce produce roşeaţă a pielii sau, în cazul expunerii îndelungate, vezicule. Arsura de la nivelul ochilor provoacă durere intensă. Complicaţiile sunt deshidratarea – în cazul arsurilor pe suprafeţe mari, durerea şi infecţia bacteriană a veziculelor. Copilul trebuie dus de urgenţă la medic atunci când starea lui este alterată, nu poate fi trezit, are vezicule pe o suprafaţă mare a corpului, durerea este intensă şi nu se ameliorează la 2 ore de la administrarea medicamentelor, îl dor ochii la contactul cu lumina sau pielea arată infectată.

Prevenirea arsurilor solare

Cea mai bună metodă de protecţie împotriva efectului razelor ultraviolete este evitarea expunerii la soare: lăsaţi copiii să se joace la umbră, protejaţi-i cu îmbrăcăminte adecvată şi nu-i expuneţi la soare între orele 10:00 – 16:00. Apa blochează doar parţial pătrunderea razelor solare • Evitaţi expunerea directă la soare a copiilor mai mici de 6 luni. Dacă sunt totuşi expuşi, îmbrăcaţi-i cu pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă, din bumbac, şi pălărioare cu boruri largi • În cazul copiilor cu vârsta 6 luni – 3 ani se va evita expunerea directă la soare; îmbrăcaţi copiii pentru a-i proteja • Copiii trebuie să poarte pălării cu boruri largi, ochelari de soare ce oferă 97-100% protecţie la razele ultraviolete A şi B • Crema cu factor de protecţie solară se aplică indiferent dacă vremea este însorită sau înnorată: minim 15 SPF, respectiv 30 SPF în cazul copiilor blonzi sau roşcaţi, ideal 50 SPF. Chiar şi în cazul copiilor sub 6 luni se poate aplica o cantitate mică de cremă cu factor de protecţie solară de cel puţin 15 SPF, pe suprafeţe mici, la nivelul feţei sau dosul mâinilor. Se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a avea timp să pătrundă în piele şi se reaplică la fiecare două ore şi după ce copilul a intrat în apă sau a transpirat excesiv.

Tratamentul la domiciliu al arsurilor solare este posibil în cazul în care starea copiilor nu este gravă.

Cremele cu cortizon (concentraţie de maxim 1%) se aplică de 3 ori pe zi; începeţi să le aplicaţi imediat după expunerea la soare şi continuaţi timp de două zile pentru a reduce inflamaţia şi durerea. Evitaţi uleiurile, deoarece împiedică transpiraţia şi, în consecinţă, eliminarea căldurii.

Compresele reci sunt utile pentru a reduce durerea, se pot efectua băi reci timp de 10 minute • Oferiţi copilului lichide pentru a compensa pierderile datorate arsurii şi a preveni deshidratarea • Nu spargeţi veziculele, deoarece veziculele sparte se pot infecta. În cazul spargerii, aplicaţi unguente cu antibiotic sau spray pentru arsuri tip Oximed. Suprafaţa de spală cu apă şi se reaplică unguentul/spray-ul de două ori pe zi, timp de 3 zile.

Stresul termic. Expunerea copilului la căldură

Sugarul şi copilul mic au o capacitate redusă de a-şi regla singuri temperatura corpului, comparativ cu adultul. Copilul mic lăsat în maşina supraîncălzită poate deceda datorită şocului termic, deoarece în interiorul maşinii se pot atinge repede temperaturi foarte mari, chiar dacă afară nu este foarte cald. Nu lăsaţi copilul singur în maşină nici măcar atunci când sunteţi convins că vă veţi întoarce repede.

Este nevoie de asistenţă medicală de urgenţă (apelaţi 112) în cazul în care copilul este inconştient, confuz, are convulsii, temperatura corpului depăşeşte 40,5 grade Celsius sau pielea este foarte rece şi gri, cu aspect marmorat. Trebuie să vă adresaţi serviciului de urgenţă în maxim 2 ore dacă următoarele manifestări apar după expunerea la căldură: temperatura corpului este de 40 grade Celsius şi copilul este prea slăbit pentru a putea sta în picioare; copilul nu se comportă ca de obicei şi are vârsta mai mică de 3 luni; are febră şi se simte încă ameţit după ce a consumat lichide timp de două ore; varsă şi nu poate bea lichide sau nu a urinat în ultimele 12 ore.

Măsuri de prevenire:

Exerciţiile fizice ce depăşesc durata de 15 minute trebuie să se desfăşoare mai puţin intens atunci când temperatura exterioară depăşeşte 28 de grade Celsius, mai ales dacă umiditatea este crescută • Jocul în aer liber va fi limitat ca timp, cu pauze frecvente, în care copilul trebuie să bea apă atunci când afară este căldură excesivă. Copilul care se simte ameţit trebuie dus repede într-un loc răcoros • Înainte de activităţile în aer liber copilul trebuie să consume suficiente lichide pentru a nu avea senzaţia de sete. În timpul activităţilor desfăşurate în condiţii de căldură va consuma apă sau băuturi dedicate sportivilor (tip Gatorade) la fiecare 20 de minute • Copilul se va îmbrăca cu haine confecţionate din materiale uşoare; hainele ude se înlocuiesc cu haine uscate pentru a favoriza transpiraţia.

Măsuri de prim ajutor

Până la preluarea copilului de către serviciile medicale aplicaţi următoarele metode menite să reducă temperatura şi să hidrateze copilul: dezbrăcaţi copilul, duceţi-l într-un loc răcoros şi ventilat (ventilaţia aerului creşte evaporarea şi scade temperatura corpului), puneţi apă pe pielea copilului cu ajutorul unui burete (temperatura apei să fie atât de scăzută, cât poate tolera copilul fără a avea frison), oferiţi copilului apă rece, dacă acesta este conştient şi o poate bea. Medicamentele folosite în mod uzual pentru scăderea febrei nu au efect. Hidratarea: se face cu apă sau băuturi dedicate sportivilor (conţin glucoză şi săruri), 200-250 ml la fiecare 15 minute, timp de 1-2 ore, până când culoarea urinei devine galben-pal. Crampele musculare: sunt cele mai frecvente, dureroase, dar nu sunt o complicaţie severă. Se remit la 1-2 ore, după ce copilul a primit apă şi săruri suficiente. Adresaţi-vă medicului dacă crampele musculare nu dispar după 4 ore. Starea de ameţeală şi slăbiciune – este dată de deshidratarea uşoară şi dispar la 1-2 ore după ce copilul a fost rehidratat. Adresaţi-vă medicului în cazul în care copilul cade de pe picioare. Febra: copilul a fost supraîncălzit, temperatura acestuia revine la normal la 1-2 ore după ce se odihneşte într-un loc răcoros şi bea lichide. Adresaţi-vă medicului dacă temperatura corpului nu scade după 2 ore.

Articole din aceeasi categorie