,,Serbările Transilvane” – Serbările Centenarului, într-un frumos Festival Internaţional de Folclor

Actuala ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Serbările Transilvane” – Serbările Centenarului, ce se va desfăşura în perioada 27 – 29 iulie 2018, este marcată de anul jubiliar al Marii Uniri de la 1918, dar şi de valoarea artiştilor şi a ansamblurilor folclorice ce vor sosi la Cluj – Napoca din opt ţări europene. Din comunicatul oferit presei şi dialogul purtat cu directorul festivalului, domnul Tiberiu Groza, am reţinut faptul că această a XlX – a ediţie a Serbărilor Transilvane se desfăşoară sub auspiciile Primăriei şi Consiliului local Cluj – Napoca, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, aflat sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, Fundaţia Culturală Etnostar şi Universitatea ,, Babeş – Bolyai”.

Acest eveniment de mare amploare şi frumuseţe se desfăşoară în zilele de 27 – 29 iulie, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj – Napoca, unde vor evolua solişti şi ansambluri folclorice profesioniste şi de amatori, capabile să mulţumească exigentul public cu un regal folcloric de zile mari.

Rugat să ne spună prin ce se deosebeşte actuala ediţie de cele precedente, directorul Tiberiu Groza, a menţionat faptul că actuala ediţie a festivalului internaţional de folclor ,, Serbările Transilvane” va fi cea mai amplă, atât prin valoare cât şi prin participare, dat fiind faptul că şi-au confirmat prezenţa pe marea scenă, artişti ai genului muzical coregrafic din Serbia, Moldova, Ucraina, Slovacia, Polonia, Israel, Italia şi din România.

Inedit este şi faptul că plăcutul eveniment folcloric din acest iulie este dedicat Centenarului Marii Uniri şi se individualizează de cele precedente prin faptul că participă reprezentanţii comunităţilor româneşti din Serbia, Ucraina şi Moldova. Timp de trei zile pe scena festivalului vor fi evocate personalităţi ale istoriei românilor care au realizat Marea Unire.

Tot la plusuri, a menţionat directorul festivalului, se evidenţiază participarea mesagerilor artistici din oraşe înfrăţite cu municipiul Cluj – Napoca, respectiv ansamblul Ayalot Hanegev din oraşul Beer-Sheva – Israel, dar şi a ansamblului folcloric Ziemia Myslenicka din judeţul polonez Malopolska, înfrăţit cu judeţul nostru.

Deschiderea festivalului o face orchestra profesionistă ,, Cununa Transilvană”, dirijată de prof. Ovidiu Barteş, care va acompania recitalul îndrăgitei interprete a folclorului oltenesc, Mariana Ionescu Căpitănescu, a soliştilor: Sebastian Stan, Mariana Morcan, Oana Carmen Bogza, Paul Ananie, Alexandra Chira şi Cătălin Rotaru.

Tot vineri, vor mai evolua în faţa publicului iubitor de folclor şi tradiţii nepieritoare, Grupul folcloric ,, Zestrea” şi Constantin Istici din Gherla, cu al său cântec de leagăn la nai, dar şi cântecele de seceriş, de cătănie, de descântatul untului, de şezătoare şi înstrăinare, ale grupului cu care au obţinut trofeul festivalului „Ciuleandra”, desfăşurat în luna mai, la Bucureşti.

Ansamblurile folclorice ,, Balgarce” al comunităţii bulgare din Banat, ,, Horreum Margi Isakovo” din Serbia, ,, Pe un picior de plai – Moldova, Ayalot Hanegev” – Israel, ,, Ziemia Myslenika” – Polonia, ,, A. C. Zampognaro Lazaro” – Italia şi ,, Sonechko” – Ucraina, vor îmbogăţi programul de vineri.

Ansamblurile folclorice din străinătate vor urca pe scenă şi sâmbătă, alături de formaţii din ţară, între care un program cu mari virtuţi scenice aparţine ansamblului studenţesc ,, Arcanul” al Universităţii ,, Ştefan cel Mare” din Suceava.

Între valoroasele ansambluri folclorice ce vor bucura publicul duminică, se numără şi ,, Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public Cluj, din care face parte şi solista Iulia Bucur, ei vor aduce în scenă atât portul cât şi cele mai îndrăgite jocuri tradiţionale din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei, cu care au avut mult succes pe multe scene ale Europei şi chiar Americii.

Şi cum Piaţa Unirii este şi o gazdă primitoare a Târgului meşterilor populari, organizat de CJCPCT Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari, aici vor fi standuri de expunere şi vânzare, dar şi ateliere tradiţionale unde se produc cusături, ţesături, picturi de icoane, olărit, împletituri din paie şi cioplituri în lemn.

De asemenea, va fi vernisată şi o expoziţie de fotografie ce surprinde imagini din satul tradiţional românesc.

Tuturor participanţilor le vor fi acordate diplome de participare, iar celor mai valoroşi meşteri populari, solişti, dar şi ansambluri folclorice, le vor fi înmânate diplome de excelenţă. Celui mai prestigios ansamblu participant la festival îi va fi acordat ,, Trofeul Serbările Transilvane”, care, în 2017, a revenit ansamblului ,, Sonecko” din Ucraina.

Este de menţionat şi faptul că acest festival folcloric internaţional doreşte să contribuie la conservarea, promovarea şi perpetuarea culturii, meşteşugurilor şi tradiţiilor populare din Transilvania, inclusiv ale minorităţilor conlocuitoare, evenimentul fiind înscris în calendarul Uniunii Mondiale de Folclor – IGF, cu scopul de a promova colaborarea culturală internaţională, între ansamblurile folclorice.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

One Response to ,,Serbările Transilvane” – Serbările Centenarului, într-un frumos Festival Internaţional de Folclor

  1. Ioan Pop

    Există o comisie de jurizare, care să stabilească cărui ansamblu i se va acorda ,, Trofeul Serbările Transilvane” ?… Eu știam că festivalul nu are și caracter de concurs!…În ultima perioadă de timp s-a acordat acest trofeu, la formații și ansambluri cu reprezentații mai mult comerciale, rupte de realitatea repertoriul tradițional, autentic, dacă se vrea un festival cu adevărat, care doreşte să contribuie la conservarea, promovarea şi perpetuarea culturii, meşteşugurilor şi tradiţiilor populare. Cum se face că tocmai un ansamblu de mare prestigiu, cu adevărat autentic – tradițional și anume cel din NEGRENI, jud. Cluj, un ansamblu care face cinste județului Cluj, care a adus mari premii și trofee, de la mari festivaluri-concurs naționale, nu a fost trecut pe afișul festivalului, în schimb îl găsim în programul-invitațe, al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Cum justifică acest aspect Fundaţia Culturală Etnostar?… Aceasta fiind principalul organizator – director, Tiberiu Groza – acesta ocupându-se personal de realizarea afișului, care, după informațiile noastre, a primit, pentru afiș, lista tuturor participanților, din ziua de vineri, 27 iulie, 2018, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – spectacolul din ziua respectivă fiid susținut de invitații acestei instituții.