Seraficul Macron

Aflat între zbârciturile fără număr ale lui Brigitte şi muşchii fesieri ai bodyguard-ul Benalla, preşedintele Franţei trece printr-o perioadă grea. S-a lăsat de fumat iarbă şi, în lipsă de loisir, stă pe Îll de la Cité şi aruncă cu pietre în timpul pierdut al campaniei pentru primul fotoliu al ţării.
Nu are halucinaţii!
Undele capătă forma unor cercuri şi îi vine ideea: ce ar fi dacă Evropa Napoleonului ar arăta ca aceste cercuri?! Unul mare, cu mai mult de 27 de ţări, integrate pe ici colo, cu africani, arabi şi sud-americani, care să slujească dezmăţului capitalist adevărat şi în care Turcia şi Rusia să fie ţinute la uşa (cortului); apoi un cerc mai mic, cu principalele ţări euro – Franţa, Franţa şi Franţa –, cu nişte subsidiare (Germania, spre exemplu), în care marka s-o poarte eurofrancul. Şi miezul. Ei, aici visul de mărire chiar o ia razna şi Emmanuel a spus clar şi francofon: ”miezul reactorului” . Pariez pe un francez beat că n-o să ghiciţi cine se află în acest miez! Dar e evident, prieteni! Tot Franţ, cu ”a” în coadă de căţea în călduri.
Împrumutând cu voie de la clasicii în viaţă (e.g. Cornel Udrea) spunem că liniştea de pe malul mirific al prezidentului a fost întreruptă de a sa « neologisme française de la babe ». S-a trezit feciorul lui Macron cu degetele toate în ţucalul de la Elysée şi a dat comunicat de presă: să ştie tot leatul că nu-I nimic adevărat cu giugiuleala macrofonă, dar că făr’ de aste trei cercuri, Evropa se duce, încet şi sigur, acolo unde a zis Shakespeare: în originea mămicii lui, când nici Carol cel Mare n-a învăţat cântarea nibelungilor franci.
A auzit de năstruşnicia junelui de la Paris şi celălalt neologism al politicii evropene. Muti, tante Merkel a recitit paragrafele fizicii cum-necum cuantice, în care, dacă eşti sau ajungi şef, poţi să dai de-a dura pe ori cine vrea pe toboganul înclinat al convergenţei sociale. Dar, până să-l pârască nemţoaica pe Macron lui Trump, trebuie să găsesc şi eu o oliţă. Cu o Evropă mai puţin în derivă pe urocultură.
Poate mă trezesc !

Radu Vida

Articole din aceeasi categorie

One Response to Seraficul Macron

  1. Zub

    Nu noi avem nevoie de ei, ci ei de noi. Ro-exit!