Sentinţă definitivă în cazul Annei Horvath

Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath a fost condamnată la doi ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce a fost găsită vinovată pentru trafic de influenţă. Instanţa a mai dispus suspendarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 4 ani. În schimb, vicepreşedintele executiv pe probleme de administraţie locală în cadrul UDMR va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical-Creştină Cluj sau Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Totodată, potrivit deciziei Înaltei Curţi, Anna Horvath nu va avea dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice. Odată cu pronunţarea acestei sentinţe definitive, Anna Horvath și-a dat demisia din Consiliul Local Cluj-Napoca deoarece nu mai are voie să ocupe funcţii publice.

În cazul omulului de afaceri Fodor Zsolt, instanţa a dispus achitarea acestuia pentru comiterea infracțiunii de spălare de bani şi menţinerea pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată pentru săvârșirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. De asemenea, Fodor Zsolt nu va avea dreptul de a fi aleas în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi nici dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Precizăm că în procesul de fond Curtea de Apel Cluj a condamnat-o pe Anna Horvath la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare iar omul de afaceri Fodor Zsolt a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Anna Horváth a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. În aceeaşi cauză a mai fost deferit instanţei şi omul de afaceri Fodor Zsolt, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor. Cauza a intrat pe rolul Curţii de Apel Cluj în decembrie 2017, de atunci având loc nu mai puţin de 12 termene de judecată. Potrivit rechizitoriului, în perioada februarie – mai 2016, Anna Horváth, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionarii publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care Fodor Zsolt avea interese economice. „La data de 13 mai 2016, pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, inculpata Horváth Anna i-a pretins omului de afaceri procurarea şi remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale la alegerile locale”, se arată în rechizitoriu. Procurorii susţin că Horváth şi Fodor au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă „agreată” de inculpata Horváth Anna. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine Annei Horváth.

După pronunţarea sentinţei, Anna Horvath a postat pe o pagină de socializare că are conştiinţa pură şi că va căuta în continuare să-şi dovedească adevărul. „Din acest moment, nu e rolul meu să interpretez, să apreciez ce mi s-a întâmplat. Pentru că în calitate de avocat, am aflat că o sentinţă finală, ca afectată, poate fi notată doar, trebuie să o punem în aplicare. Eu stau cu o conștiința pură pe care o încurajez tot timpul: în ultimele 954 zile, am încercat să-mi dovedesc nevinovăția cu fiecare instrument legitim. Există un singur lucru pe care îl voi face, desigur: după ce am adus justificarea, caut ca o ultimă, întârziere oportunitate de a-mi dovedi adevărul. De mâine, procesul meu complet va fi disponibil în biblioteca de cercetare legală kolos bálint: oricine este interesat poate fi discutat. Cel mai important lucru este că, în această situaţie, să depăşim furia şi dezamăgirea. Prin urmare, dacă vă cer ceva, vă cer să aveţi încredere în superiorii voştri, aveţi încredere în puterea voastră şi în judecata voastră comună! În fiecare luptă, ne dai arma la mâini, dar muniţia, rămâne mereu la tine!’’, a scris Anna Horvath.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că sentinţa în cazul Annei Horváth este „nedreaptă şi neechitabilă’’. „Anna a primit astăzi o sentință de doi ani, cu suspendare sub supraveghere. Nu ne putem opune hotărârii judecătorești, trebuie să o acceptăm, dar o considerăm nedreaptă și neechitabilă. Noi credem în dreptatea ei și o susținem în căutarea dreptății sale în fața instanțelor internaționale. Trebuie să fim puternici și să continuăm lupta pentru adevăr’’, a transmis Kelemen Hunor.

Articole din aceeasi categorie