Senatorul Marius Nicoară avertizează: Unitatea națională, valorile românești și istoria României Mari nu sunt subiecte de negociere

Senatorul ALDE de Cluj, Marius Nicoară atrage atenția că unitatea națională, valorile românești și istoria României Mari nu sunt subiecte de negociere și discuții politice. Parlamentarul clujean a arătat în cadrul declarației politice “Centenarul Marii Uniri – o scurtă concluzie !” susținute în plenul Senatului că, din păcate, anumite dispute politice au slăbit importanța momentului, încurajând anumiți adversari ai unității naționale să acționeze pentru a falsifica adevărul istoric al construirii României moderne.

„Centenarul Marii Uniri a provinciilor istorice Basarabia, Bucovina, Transilvania, Crișana, Maramureș și Banat cu Regatul României (format în acel moment din Moldova, Țara Românească și Dobrogea) a fost sărbătorit cu un mare fast dar și cu anumite disensiuni și critici care nu sunt specifice unității unui neam. (… ) Nu pot să nu menționez că anumite agenții de presă din diferite țări europene au încercat să denigreze cu informații eronate despre Unirea, în special a Transilvaniei și Banatului, cu România.

Cu toate că oficialii Uniunii Europene (inclusiv domnul Jean-Claude Juncker ) și chiar reprezentanți de vârf ai autorităților americane au omagiat și felicitat sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, unii nostalgici cu gânduri imperaliste (de genul Ungariei Mari) au încercat și încearcă să denatureze o realitate acceptată de comunitatea internațională.

Ne-am obișnuit, în ultimii 28 de ani,  cu aceste șicane populiste din partea unei părți a politicenilor și lobbyiștilor maghiari care își fac un scop din promovarea șovinismului și iredentismului, dar asta nu înseamnă cu nu trebuie luată atitudine și să vorbim răspicat că unitatea națională, valorile românești și istoria României Mari nu sunt subiecte de negociere și discuții politice”, a precizat Nicoară. Totodată, acesta a făcut apel la decență, precizând că trebuie să fim uniți atunci când e vorba de pericolul discuțiilor pe viitor a unității și integrității teritoriale.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *