Semănatul porumbului – în prim plan pe Valea Someşului Mic

Au prins bine agricultorilor aceste zile libere de la sfârşitul săptămânii trecute şi începutul lunii mai, căci, în week-end, orăşenii au mers acasă la ţară, să-şi ajute părinţii sau bunicii la lucrările agricole de sezon. Dacă centrul Clujului s-a golit, s-au umplut cu maşini uliţele localităţilor rurale. Pe Valea Someşului Mic, de la Apahida până la Dej, am găsit peste tot lume multă pe câmp. Se plantau ultimele suprafeţe cu cartofi, iar mecanizatorii lucrau la semănatul porumbului boabe.

Noi ne-am oprit pe terenul aparţinând „Agromec” Dej, unde, între Nima şi Dej, acţionau trei semănători. Acolo l-am găsit şi pe administratorul societăţii, Traian Mureşan, care urmărea ritmul lucrărilor şi aplicarea tehnologiilor moderne. Mecanizatorii au ţinut cont de reglajele obligatorii ale semănătorilor şi de alegerea adâncimii, în funcţie de mărimea bobului. Angajaţii fermei au avut în vedere perioada optimă a semănatului, şi au urmărit, cu termometrul în pământ, mediile termice de 8-10 grade Celsius, pentru a evita o posibilă întârziere în răsărire sau o răsărire neuniformă, cu impact negativ asupra producţiei din toamnă. Până la sfârşitul săptămânii trecute au fost semănate peste 50 hectare cu porumb, din cele 90 hectare planificate. În paralel cu semănatul porumbului, au mai fost însămânţate câteva hectare cu mazăre şi ovăz. La ferma din vecinătatea localităţii Nima se găsesc 140 de bovine, care au nevoie de furaje. Totul se cultivă pe loc, nu se recurge la cumpăratul fânului din zona montană,aşa cum procedează mulţi zootehnişti din împrejurimile municipiilor Gherla şi Dej.

Mergând mai departe, în comuna Mintiu Gherlii, am observat posesorii de suprafeţe agricole care lucrau şi la plantatul răsadurilor de roşii, pe acele locuri legumicultura fiind o ramură rentabilă a agriculturii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie