Sejur în paradisul alb

În Austria, la doar o zi distanţă de mers cu maşina din Cluj-Napoca, se află una dintre cele mai bune şi accesibile destinaţii de vacanţă de iarnă pentru români: Kitzbühel.

În Kitzbühel, policromia paradisurilor tropicale se restrânge la doar două tonuri majore – alb şi verde – „furnizate” de zăpadă şi de brazi. Dar asta nu scade cu nimic din frumuseţea locurilor. Dimpotrivă, căci accentele luxuriante ale culorilor tropicale sunt suplinite de o infrastructură excepţională, iar gradele în minus sunt compensate de băuturile şi mâncărurile tradiţionale, care pot întrema şi un urs după hibernare. Pe cei peste 200 de kilometri de pârtii de ski, funcţionează nu mai puţin de 50 de de instalaţii de transport care urcă până la 2000 de metri altitudine, iar toate acestea, împreună cu numeroasele facilităii apres-ski, atrag anual sute de mii de turişti, care au ”alungat” demult orice urs. Plecarea urşilor, răsfăţul turiştilor.

Situată în partea de vest a Austriei, în provincia Tirol, Kitzbühel este una dintre cele mai cunoscute staţiuni pentru sporturi de iarnă din zona centrală a Europei. Domeniul schiabil din această zonă se întinde pe raza a şapte localităţi – Kitzbühel – Kirchberg – Reith – Aurach – Jochberg – Mittersill – Hollersbach, fiind considerat leagănul schiorilor. Istoria sporturilor de iarnă la Kitzbühel începe în jurul anului 1890, când aici se deschid primele pârtii şi trasee de schi din lume amenajate special.

Cel care a reuşit să coboare pentru prima dată cu schiurile de pe Kitzbuheler Horn (1996 metri) a fost Franz Reisch, considerat a fi pionierul schiului. Odată cu performanţa lui, tot mai multe persoane au ales astfel de coborâri, ceea ce a făcut ca zona să devină una dintre cele mai căutate destinaţii pentru sporturile de iarnă.

După mai bine de 120 de ani de la coborârea lui Reisch, Kitzbühel oferă pârtii pentru toate categoriile de schiori, de la cele albastre, pentru începători, până la cele roşii şi negre, care au un grad de dificultate mediu, respectiv foarte mare. Printre acestea se numără şi pârtiile care găzduiesc anual Cupa Mondială la Schi. Marea provocare a oricărui schior care ajunge la Kitzbühel o reprezintă însă coborârea pe faimoasa Streif, considerată a fi cea mai abruptă pârtie din Austria, cu o înclinaţie de 80-85 %. Cu o lungime de 3,3 km, pârtia se desfăşoară între 1665 m şi 805 m altitudine, fiind formată dintr-o înşiruire de şase ziduri, primele două fiind cele mai grele. Viteza maximă pe care profesioniştii o ating pe Streif este de 140 de km/h undeva spre baza pârtiei, dar cea mai dură accelerare are loc imediat după start, când în numai 8,5 secunde se ajunge de la zero km/h la 100 km/h.

La Kitzbuhel nu doar pasionaţii de ski se pot bucura de paradisul zăpezii, ci şi iubitorii de snowboarding. Pentru aceştia este pregătit Snowpark Hanglalm, care oferă piste pentru toate nivelurile. Dar nici cei care nu ştiu nici să schieze şi nici să alunece cu un snowbord nu sunt deloc dezamăgiţi. Şi asta, pentru că pot avea parte o aventură cu totul şi cu totul specială: o coborâre cu sania pe Arena Wildkogel, unde este amenajată cea mai lungă pârtie de săniuş iluminată din Europa sau, după unii, chiar din lume. Pârtia are o lungime de 15 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 1.300 de metri, iar o tură de săniuş poate dura până la 50-60 de minute.

La Kitzbühel nu este de ratat nici călătoria cu gondola 3S-Umlaufbahn, una dintre cele mai impresionante din lume, care străbate Valea Saukaser pe o lungime de 2,5 kilometri, la o înălţime de 400 de metri.

Ei bine, după o zi de aventură pe pârtiile de aici simţi nevoia de răsfăţ într-un local din zonă, adică într-un apres-ski. Pentru asta, amatorii au la dispoziţie numeroase restaurante şi pensiuni, care oferă meniuri cu specific tirolez sau din bucătăria internaţională, inclusiv mâncăruri cu specific românesc.

Una dintre pensiunile în care ai parte de o gamă extrem de variată de preparate se găseşte la Hollersbach im Pinzgau, proprietate deţinută de un român din judeţul Mureş. Cabana este construită în stil tirolez, şi este situată la aproximativ doi kilometri de locul de îmbarcare în telegondola care urcă pe domeniul schiabil Kitzbuhel. Aici, opsitalitatea, tihna şi buna dispoziţie sunt la ele acasă. Pe lângă acestea, profesionalismul şi promtitudinea angajaţilor, toţi cetăţeni români, te fac să ai parte de un sejur memorabil. Evelin este responsabilă cu servirea clinţilor. Ea spune că experienţa în turism şi-a dobândit-o în Italia, însă jobul pe care îl are acum este unul perfect pentru ea. Aşa că are ambiţia ca toţi turiştii cazaţi în pensiune să fie mulţumiţi. Şi reuşeste. Concludentă este reacţia unui medic din Germania, după cele şapte zile petecute cu soţia şi cei doi copii în această pensiune: “Tot ce am servit aici mi-a umplut gura de bucurie”. Într-adevăr, nu au cum să nu îţi inunde gura de bucurie preparate precum supele cremă de roşii sau de ciuperci, ciorba de usturoi, guiaşul, tocăniţa de vită cu paste, sniţelul vienez cu garnitură de cartofi şi pătrunjel, sarmalele româneşti şi clătitele tiroleze. Evident, printre ele şi cât un snaps austriac.
Ba chiar şi o ţuică de prune – surpriză din partea casei.

Cosmin PURIŞ

austria1 austria2 autsria3 autria4 austria6 austria7 autria 8 autsria9 austria10 austrai11 austria12 austria13
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut