Sediul Prefecturii Cluj, pericol pentru pietoni

Clădirea în care funcţionează Instituţia Prefectului judeţului Cluj se degradează pe zi ce trece, însă reprezentanţii instituţiei nu pot lua nicio măsură pentru a opri acest fenomen din lipsă de fonduri. Deşi au solicitat de mai multe ori bani de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, până acum reprezentanţii Prefecturii Cluj nu au primit nicio promisiune de sprijin financiar pentru reabilitarea clădirii monument istoric.

Ultimele desprinderi de bucăţi de zidărie de pe clădirea Prefecturii Cluj au avut loc marţi, însă, din fericire, în acel moment nu se aflau persoane în zonă. Cea mai afectată este partea vestică a clădirii, de unde au căzut mai multe bucăţi de ornamente şi părţi din tencuială. Reprezentanţii Prefecturii Cluj au declarat pentru Făclia că la ora actuală nu au nicio soluţie pentru reabilitarea clădirii din lipsă de fonduri. Cum Ministerul Administraţiei şi Internelor nu are prevăzuţi în buget bani pentru astfel de lucrări, şansele de a demara reparaţiile la Palatul Administrativ sunt minime. Deocamdată, pentru a preveni eventuale accidente, zona din partea vestică a clădirii destinată pietonilor(strada Baba Novac-n.n) a fost împrejmuită, urmând ca zilele următoare să se amenajeze o schelă tunelară pentru a permite din nou accesul pietonilor pe trotuar. Platatul Administrativ din Cluj Napoca este monument istoric de categoria B, fiind construit în perioada interbelică. Proiectantul a combinat caracteristicile stilurilor gotice, renascentiste şi maure. Imobilul a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca şi primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului Judeţul Cluj.

Numeroase monumente şi obiective cu valoare istorică şi culturală deosebită din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca se află în proces de degradare şi compromitere serioasă. Principalii factori care au afectat aceste clădiri de patrimoniu au fost poluarea urbană prin publicitate, absenţa unei strategii unitare de restaurare la nivelul autorităţilor şi al proprietarilor sau locatarilor din imobilele aflate în ţesutul urban protejat şi intervenţiile punctuale, dar foarte frecvente în care s-au folosit materiale necorespunzătoare în faţadizare, precum PVC alb şi geam termopan.

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a demarat împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” şi cu Comisia Zonală pentru Protecţia Monumentelor o acţiune preventivă de verificare şi înlăturare a tuturor elementelor decorative şi de construcţie ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Reprezentanţii municipalităţii clujene arătau atunci că scopul acţiunii este de a oferi siguranţă cetăţenilor, în condiţiile în care toţi proprietarii acestor imobile au fost deja somaţi cu privire la obligaţiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a faţadelor imobilelor pe care le deţin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare. Primăria clujeană arăta că toate costurile pentru intervenţiile de urgenţă în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere şi pot cauza accidente vor fi acoperite de către autorităţile publice, costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora.

Demersul municipalităţii clujene de a îndepărta fragmente de pe clădirile din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, identificate ca fiind pericol public, a stârnit îngrijorarea ministrului Culturii. Odată cu semnalul tras de ministru, Primăria Cluj-Napoca a demarat procedurile pentru organizarea licitaţiei în vederea contractării serviciilor de consultanţă. În urma licitaţiei a fost declarată câştigătoare firma SC Arh Service Guttmann &Comp SNC, controlată de nimeni altul decât de Szabolcs Guttman, care pe atunci deţinea funcţia de preşedinte al Comisiei Zonale a Monumentelor şi Siturilor Istorice Cluj.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie