Seară de romanţe la Gherla

Cultura şi mişcarea artistică din municipiul Gherla nu înseamnă numai şi numai folclor. Ani de-a rândul oraşul de pe Someş a fost recunoscut şi prin alte formaţii de diferite genuri muzicale.

În anii ´80 (chiar şi la începutul anilor ´90) municipiul a avut un foarte bun ansamblu  de operetă. Tot pe lângă Casa de Cultură a activat o orchestră semisimfonică, cu un total de 23 de membri. Printre cei care au cântat în acea orchestră se află şi decanul de vârstă al gherlenilor, prof. Iosif Rusu, în prezent în vârstă de 102 ani, care şi acum face parte din grupul instrumental al instituţiei culturale din centrul urbei. Deci, arta şi cultura la Gherla nu înseamnă numai muzica populară.

Chiar de aceea a fost primită cu multă satisfacţie de publicul local organizarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a unei seri de romanţe, ce s-a desfăşurat în salonul mare al restaurantului „Transilvania” şi care s-a bucurat de un public select. Organizat de Asociaţia Culturală „Siminicul”, în colaborare cu Grupul Local de Lucru din cadrul Consiliului Local şi Primăria Municipiului Gherla, concertul s-a bucurat de un succes extraordinar. Din 1995 (când a mai avut loc un astfel de spectacol, pe atunci la Grădina de vară din mijlocul parcului mare), amatorii romanţelor nu au mai avut parte de un astfel de eveniment.

Cele peste 50 de melodii de neuitat au fost cântate de Gheţe Ileana Viorica, Szelyes Maria, Nemeş Maria, Borz Felicia Iuliana, Rotar Petru, Bal Claudia, Bujiţa Crina, Szelyes Marius, Kutaş Alexandru (un folkist de mare talent, care, iată, se remarcă şi în acest gen muzical), Neamţu Ghiţă şi elevul Găbudean Bogdan, cel mai tânăr interpret al seratei muzicale din weekend-ul trecut.

Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Orchestra „Lăutarii Ardeleni”, condusă de inegalabilul violonist gherlean, Bob  Alexandru Siminic, iniţiatorul  acestui frumos şi antrenant program de romanţe. De la dânsul am aflat că până la sfârşitul anului se mai doreşte organizarea unui astfel de eveniment. Romanţele mai au priză la public, asta ne dovedeşte succesul reprezentaţiei de duminică seara.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie