Țara aleșilor cu mintea odihnită: Parlamentarii vor libere peste libere

Mai sunt aproximativ doi ani până la alegeri, dar politicienii au început deja să promoveze inițiative cu iz electoral. Câțiva parlamentari au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Politicienii clujeni au păreri împărțite despre acest proiect. În timp ce unii îl susțin, alții atrag atenția că nu este momentul să se acorde mai multe zile libere tocmai acum, când se anunță o criză economică.

„Susțin inițiativa colegilor parlamentari fiindcă angajații români au cele mai puține zilele libere din UE. Spania oferă 37 de zile libere de la stat, Germania, Portugalia și Olanda 27 de zile în comparație cu țara noastră unde sunt doar 15 zile dintre care efectiv doar 8 sunt libere, fiindcă pică în timpul săptâmânii, iar 7 sunt oricum în weekend.

Prin acordarea de liber în ziua imediat următoare se pot face aceste mini-vacanțe pe care angajații români să le petreacă împreună cu familia într-un mod plăcut”, a declarat deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

“Acesta este un proiect inițiat de mai mulți colegi din PNL după ce au studiat legislația din alte țări din UE. Susțin acest proiect pentru că este echitabil”, a afirmat deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin.

„Înțeleg că modul incert de poziționare a zilelor declarate sărbătoare națională, preponderent în zilele de repaus săptămânal, așa cum a fost situația ultimilor ani, poate produce un disconfort, însă, nu pot spune că susțin acest demers. Consider ca în acest moment este mai importantă, mai degrabă, direcționarea atenției spre alte proiecte și perspective, ce pot ajuta societatea românească, cum ar fi, relansarea economică, păstrarea locurilor de muncă, locuri de munca bine plătite, în general proiecte care să contribuie la bunăstarea cetățenilor”, a spus liderul PSD, Alexandru Cordoș.

„Mi se pare o propunere populistă, dar în același timp, logică. Probabil că o vom susține, încă nu am discutat-o împreună cu colegii mei. Acest tip de modificări legislative trebuie să fie întărite de altele care să asigure bunăstarea economică a companiilor românești. Din păcate în Senat tocmai s-a votat Legea Offshore care facilitează investitorii externi, externalizarea producției și a profitului obținut din exploatarea gazului și a petrolului, deci dezavantajează pe români și economia românească. S-ar putea ca șomajul, sărăcia și exodul să fie atât de mari încât aceste libere să nu mai folosească multora”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

„Nu știu de această propunere dar nu sunt de acord cu ea. Cred că oricât am dori ca cetățenii să beneficieze de cât mai multe zile libere trebuie să ținem cont și de necesitățile economiei, mai ales în contextul crizei care se anunță. Deci trebuie păstrat un echilibru”, a afirmat și senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Prioritățile ar trebui restabilite

Politologul clujean George Jiglău atrage, la rândul său, atenția că acest gen de proiecte nu reprezintă o prioritate pentru țara noastră.

„În niciun caz nu cred că genul acesta de proiect de lege este o prioritate pentru bunul mers al României, și face parte dintr-o categorie mai amplă de proiecte de lege care sunt inițiate mai ales la nivelul Parlamentului, de către parlamentari care poate că în felul acesta își imaginează că marchează niște puncte în raport cu electoratul. Sunt genul de proiecte de lege cum erau pe vremuri, acum am văzut că s-au mai rărit, de a transforma comune în orașe, sau a ridica orașe la rang de municipiu, deci chestiuni care țineau de patriotismul local. Cam așa e și cu proiectele de lege care încurajează zilele libere. Nu cred că numărul zilelor libere și cum le recuperăm, dacă pică în weekend, este o prioritate, sunt nenumărate alte priorități pe care ar trebui să le aibă parlamentarii în vedere. La nivelul grupurilor parlamentare se pun pe listele susținătorilor, pentru o mulțime de proiecte, dar nu știu câți din susținători cred cu tărie în ce scrie în acel proiect sau o fac doar din solidaritate față de colegi. Că liberalii susțin proiectul în cunoștință de cauză sau nu…e genul de proiect de lege care cu siguranță nici nu strică, dar nici nu ajută și poate că ar fi mai bine ca priritățile să fie concentrate pe a face lucruri care ajută, și nu legat de zile libere”, a declarat politologul clujean George Jiglău.

Semnatarii iniţiativei legislative, 26 deputaţi PNL şi doi deputaţi PSD

Semnatarii aduc mai multe argumente pentru a-și susține inițiativa.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.

„Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

Potrivit acestora, „legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”.

Ei au exemplificat că, anul acesta, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend.

„În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend”, au precizat iniţiatorii.

Aceştia au susţinut că „se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut