Se relaxează condiţiile din Regulamentul Local de Urbanism

Municipalitatea intenţionează să modifice Regulamentul Local de Urbanism (RLU) pentru a corecta anumite inadvertenţe. Astfel, în şedinţa Consiliului Local de vineri, 6 iulie, deliberativul va dezbate un proiect privind modificarea şi completarea RLU. De asemenea, modificările vor aduce o anumită relaxare a condiţiilor în care se vor elibera autorizaţiile de construire. „După intrarea în vigoare a noului PUG şi a noului regulament de urbanism, au fost înregistrate numeroasre plângeri …Pe parcursul redactării certificatelor de urbanism, conform noului regulament, au fost observate inadvertenţe şi erori pe care dorim să le corectăm şi, de asemenea, considerăm că sunt necesare o serie de nuanţări pentru o mai bună înţelegere a regulamentului”,se arată în referatul proiectului de HCL.

Potrivit documentului, modificările vizează majoritatea unităţilor administrativ teritoriale. Astfel, potrivit noului RLU, în zona de agrement public şi privat, suprafaţa de teren necesară construirii va scădea de la 3.000 de metri pătraţi la 2.000 de meri patraţi. Precizăm că modificarea se adresează proprietarilor de teren care doresc să construiască pensiuni sau restaurante.

De asemenea, în zona locuinţelor cu regim redus de înălţime şi de mică densitate, suprafaţa de teren necesară eliberării autorizaţiei de construire va fi de 800 de metri patraţi faţă de 1.000 de metri patraţi, cât era, lucru care va permite mai multor proprietari să construiască. Totodată, potrivit noului RLU proprietarii din zona protejată, respectiv în zona centrală, în perimetrul vechii cetăţi a oraşului, vor avea dreptul de a primi autorizaţie de construire fără a mai avea nevoie de loc de parcare.

Mai mult, în zonele bulevardelor, se vor putea elibera autorizaţii de construire şi în cazul în care parcela vizată este de formă neregulată. Precizăm că înainte de modificarea RLU, proprietarii erau obligaţi să facă Plan Urbanistic Zonal (PUZ), lucru la care s-a renunţat în această speţă. Cu toate acestea, prevederea este valabilă doar în cazul în care nu se fac modifică de volumetrie, fiind vizate doar unele reorganizări şi modificări interioare. Precizăm că în acest caz nu este vorba despre ridicarea unei construcţii. O altă modificare vizează zona de mică producţie – a serviciilor industriale, a comerţului angro – zonă în care nu se mai cere întocmirea PUZ-ului, în cazul în care viitoarea construcţie este de maximum 200 de metri patraţi. Astfel, proprietarii vor putea solicita eliberarea autorizaţiei de construire în lipsa PUZ.

A.S.

Articole din aceeasi categorie