Se extinde reţeaua de benzi dedicate transportului în comun

Municipalitatea clujeană doreşte să extindă reţeaua de benzi dedicate transportului în comun în zona centrală a oraşului. Primarul Emil Boc a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri publice desfăşurată în Sala de sticlă a Primăriei că până la sfârşitul lunii august se va înfiinţa o astfel de bandă pentru transportul în comun, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi strada Memorandumului, axa Est-Vest, între intersecţiile cu străzile Petofi Sandor şi Emil Isac. Boc a spus că măsura vine pentru a încuraja utilizarea de către clujeni a transportului în comun în condiţiile în care traficul rutier a crescut faţă de 2014 cu 40 la sută.
‘’Banda dedicată pleacă de la Biserica <Sf. Petru> din cartierul Mărăşti până la Primăria Cluj-Napoca şi are o lungime de 1,6 kilometri. Pe întregul tronson dispar 132 de locuri de parcare, dar se înfiinţează 256 de locuri de parcare, acestea urmând să fie asigurate în număr consistent şi suficient. Pe această bandă vor putea circula şi biciclete, iar în etapa a doua probabil că vor intra şi taximetrele. În urma introducerii acestei benzi dedicate, se va reduce timpul de deplasare până la Primăria Cluj-Napoca. Vom continua extinderea benzilor dedicate până la Calea Mănăştur”, a spus Boc.
La rândul său, şefa Serviciului Circulaţie din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Mirela Mărincean a explicat că odată cu înfiinţarea benzii dedicate, pe tronsonul dintre Biserica ‘’Sf Petru’’ şi Primăria Cluj-Napoca vor fi luate măsuri de reorganizare a traficului. Astfel, la intersecţia Bulevardului 21 Decembrie 1989 cu strada Paris se va interzice virajul la dreapta iar pe strada Joliot Curie se va institui sens unic dinspre strada Cuza Vodă spre ieşirea în Bulevardul 21 Decembrie. ‘’Iniţial am vrut să interzicem virajul la dreapta pe Regele Ferdinand, dar vom renunţa la această interdicţie pentru traficul general’’, a precizat Mărincean. Şefa Serviciului Circulaţie a mai spus că între intersecţia străzilor Cuza Vodă şi 21 decembrie şi intersecţia cu strada Regele Ferdinand banda dedicată va fi amenajată pe actualele locuri de parcare. La fel se va întâmpla şi pe tronsonul dintre strada Petofi şi strada Constanţa. ‘’Cele 27 de locuri de parcare de pe Bulevardul 21 Decembrie între Cuza Vodă şi Joliot Curie se pot reloca pe strada Joliot Curie iar pentru parcările care ar urma să fie desfiinţate de pe Bulevardul 21 Decembrie între Petofi şi strada Constanţa se oferă ca şi posibilitate de parcare platforma de pe strada Năvodari care are o capacitate de 228 de locuri”, a spus Mirela Mărincean.
În cadrul dezbaterii, şeful Poliţiei Locale Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean a remarcat faptul că la nivelul municipiului sunt înmatriculate 146.000 de maşini. În Cluj-Napoca mai funcţionează o bandă dedicată pentru transportul în comun pe axa Vest – Est, de la Primăria Cluj-Napoca spre cartierul Mărăşti, precum şi una din Piaţa Cipariu spre Regionala CFR.
C.P.

Articole din aceeasi categorie