Se cere revigorarea proiectului hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

Deputatul social democrat Horia Nasra îi cere ministrului Energiei, Toma Petcu să prezinte strategia pentru revigorarea proiectului privind hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa Lăpuşteşti. Totodată, parlamentarul clujean îi solicită ministrului să vină cu lămuriri vizavi de acuzaţiile potrivit cărora până acum s-au cheltuit cinci milioane de euro fără să se fi concretizat acest proiect.
Horia Nasra arată că proiectul energetic de la Tarniţa-Lăpuşteşti este extrem de important pentru echilibrarea sistemului energetic national cât şi pentru dezvoltarea economică a zonei, fiind preconizate 4000 de noi locuri de muncă. „Având în vedere că pentru România, potenţialul hidro reprezintă o alternativă durabilă şi relativ mai puţin costisitoare de dezvoltare a sectorului energetic, proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti este un obiectiv de interes naţional, având în vedere rolul esenţial pe care îl va avea în participarea la reglajul frecvenţă-putere necesar odată cu intrarea în funcţiune a grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă”, arată Horia Nasra într-o interpelare adresată ministrului Toma Petcu.
Centrala de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care va avea o putere de 1.000 de megawaţi, este esenţială în contextul existenţei unui portofoliu în creştere continuă cu producţie necontrolabilă, care impune instalarea de capacităţi de echilibrare suplimentare, ce vor fi redistribuite pe pieţe de servicii tehnologice de sistem, pieţe de capacităţi, dar şi pe piaţa de echilibrare. În prezent, în lume, sunt în exploatare 600 de centrale cu acumulare prin pompaj, în timp ce alte 60 sunt în curs de construcţie sau în faza de proiect.
Centrala va fi situată la 30 de kilometri depărtare de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald, pe versantul stâng al acumulării Tarniţa, şi este prevăzută a se realiza cu patru grupuri reversibile, turbină-pompă, cu o putere instalată de 4×250 MW, construcţia fiind preconizată să fie realizată în două etape, pe parcursul a 5-7 ani. Fiind o centrala cu acumulare prin pompaj, va asigura o creştere a siguranţei în funcţionare a sistemului electroenergetic. Capacitatea lacului superior (tipul Polder) va fi de zece milioane de metri cubi de apă.
Societatea de proiect Hidro Tarniţa are patru acţionari – Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Nuclear Electrica şi Complexul Energetic Hunedoara – fiecare cu câte 25%. Proiectul de construire a centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti este vechi de cel puţin 30 de ani, iar autorităţile române postdecembriste au reluat discutarea acestui proiect în urmă cu aproximativ cinci-şase ani, când s-au demarat şi procedurile de căutare a unui investitor. Autorităţile au estimat costurile acestui proiect la 1,3 miliarde de euro.
C.P.
Foto: www.HidroTarnita.ro

Articole din aceeasi categorie

One Response to Se cere revigorarea proiectului hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti

  1. Sandu Moraru

    Proiectul acesta este de pe vremea lui Ceausescu. Daca nu l-am fi impuscat pe Ceausescu, centrala era de mult facuta, iar escrocii, hotii, impotentii de acuma, jefuiau profitul, si multe miliarde pentru zugravirea centralei.