Se cere înglobarea celei mai mari comune din România în municipiul Cluj-Napoca

• Floreştenii din ATIF nu-l mai vor pe Şulea primar •

Asociaţia Trăiesc în Floreşti (ATIF) a lansat public, în cadrul unei conferinţe desfăşurate ieri, 16 februarie, „Manifestul pentru Floreşti”, document prin care reprezentanţii ATIF solicită autorităţilor fuzionarea Floreştiului, cea mai mare comună din România, cu municipiul Cluj-Napoca. Totodată, reprezentanţii ATIF cer demisia primarului comunei Floreşti, Horia Şulea, arătând că acesta are probleme penale şi cer conducerii PNL să-i retragă sprijinul politic sau, cel puţin, să se delimiteze de acesta.

Constituiţi în ATIF, floreştenii – mare parte dintre ei tineri mutaţi în comună -, reclamă faptul că autorităţile locale, respectiv primăriile Floreşti şi Cluj-Napoca, dar şi Consiliul Judeţean, nu se implică pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Mutaţi recent în Floreşti, dar având locurile de muncă în oraş, aceştia sunt nemulţumiţi de traficului infernal dintre municipiu şi comună, de lipsa infrastructurii, dar şi problemele urbanistice. „Primăria Cluj-Napoca, primăria Floreşti şi Consiliul Judeţean e condus de PNL. Aceşti domni, primarii şi conducerea PNL, ar trebui să se pună la o masă, să gândească o soluţie pentru că ambele comunităţi – şi cea din Cluj-Napoca şi cea din Floreşti – se blochează una pe cealaltă. Cele două localităţi nu se pot dezvolta armonios”, arată Daniel Meze, unul dintre liderii ATIF. Acesta acuză reprezentanţii PNL de faptul că nu au o viziune unitară asupra zonei. „Spre exemplu, domnul Radu Moisin, consilier municipal PNL care a spus că ar trebui închis drumul de nord – varianta drumului agricol, asfaltat – pentru că se descarcă în cartierul Grigorescu şi se blochează traficul. Nu colaborează cele două administraţii. Dacă tot avem acest drum agricol, care e bine că s-a făcut, măcar să colaboreze cu Primăria Cluj-Napoca ca să-l descarce bine, din punct de vedere al traficului, în Cluj-Napoca. La fel, dacă se va face centura de sud, să se descare într-un loc onorabil din punct de vedere al traficului, în Mănăştur, ca să nu avem un blocaj”, subliniază Meze. Vorbind în numele a peste 200 de floreşteni care au semnalat problemele din comună prin mesajele lor, reprezentantul ATIF le sugerează liderilor PNL să rezolve problema politic, subliniind că problemele penale ale primarului Şulea nu concordă cu mesajul liberalilor. „Faptul că primarul nostru, domnul Şulea, are nişte probleme penale, e trimis în judecată, PNL – ca partid care susţine integritatea – ar trebui să spună ceva: ai probleme penale domnule primar, retrage-te, fă un pas în spate, hai să găsim o altă soluţie politică acolo, pentru Floreşti o soluţie compatibilă cu dezvoltarea împreună a Floreştiului şi a Clujului. Avem acest cumul de fapte – cele două calităţi se blochează una pe alta dacă nu au un concept unitar de dezvoltare, avem un primar care e cercetat penal, iar PNL, din punct de vedere al integrităţii, ar trebui să spună ceva: îi retragem sprijinul politic, sau ne delimităm de dânsul, sau ceva să se întâmple”, precizează Daniel Meze.

Domnul Boc vorbeşte despre un metroul care să lege Floreştiul de Cluj-Napoca, de Baciu, poate, de Apahida. Dacă nu avem o unitate administrativ-teritorială care să funcţioneze bine şi coerent, în loc de două, trei sau patru unităţi distincte cu orgolii locale, care nu se pot dezvolta, din punctul meu de vedere ar trebui să fuzioneze Floreştiul cu Clujul”, consideră reprezentantul ATIF. Cu toate acestea, Meze spune că în cazul înglobării Floreştiului în municipiu, floreştenii nu ar trebui să suporte aceleaşi taxe şi impozite. „Taxele locale din Floreşti – poate s-ar găsi o perioadă de zece ani pînă să crească la nivelul celor din Cluj-Napoca, astfel încât floreştenii să nu sufere la nivel de taxe şi impozite Pe termen mediu şi lung, şi floreştenii şi clujenii ar câştiga”, susţine Daniel Meze, precizând că, dacă în Primăria Cluj-Napoca există mulţi specialişti, inclusiv experţi în privinţa accesării fondurilor europene, în Primăria Floreşti nu există astfel de angajaţi.

Precizăm „Manifestul pentru Floreşti”, este un document ce cuprinde 83 de puncte – în care sunt expuse problemele cu care se confruntă oamenii comunei – ca urmare a peste 200 de mesaje primite de la floreşteni.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

One Response to Se cere înglobarea celei mai mari comune din România în municipiul Cluj-Napoca

 1. Unu'

  Mda, dânșii vor buletine de Cluj, dar taxe și impozite de țărani, ori asta nu se poate.

  Nu e înțelept pentru Cluj-Napoca să accepte un asemenea cadou otrăvit. Știu, primarul ar fi fericit să își extindă baza de dări în folosință, dar pentru noi, hapul e prea amar.

  CJ Cluj ar trebui să fie implicat în aducerea părților la masa tratativelor și rezolvarea problemelor, dar dânșii au alte preocupări, ca de exemplu șicanarea conducerii aeroportului Avram Iancu.

  Adevărul este că nu suntem reprezentați cum ar merita cei care nu i-au votat pe Boc și Tișe.

  Primarul untold și țeparul prosper, îi reprezintă pe alții.