Scumpirea alimentelor s-a temperat în iunie

Avansul indicelui global al preţurilor produselor alimentare s-a atenuat în iunie, după cinci luni de creştere consecutivă, pe fondul declinului preţurilor produselor lactate, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În iunie, acest indice a avut o valoare de 173 de puncte, în uşoară scădere faţă de cele 173,5 puncte consemnate în mai. FAO a precizat că preţul lactatelor a scăzut în iunie cu 11,9% faţă de luna precedentă, dar încă este cu 9,4% peste nivelul înregistrat la începutul anului. Şi preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în iunie faţă de luna precedentă, ajungând la cel mai redus nivel din decembrie 2018. În schimb, preţul cerealelor a urcat cu 6,7% în iunie faţă de luna anterioară, iar preţurile la carne şi zahăr au urcat cu 1,5% şi, respectiv, 4,2%.
În a treia sa estimare pentru anul în curs, FAO previzionează că producţia mondială de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, în creştere cu 1,2% faţă de nivelul de anul trecut.

Articole din aceeasi categorie