Scumpire globală a alimentelor

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat că indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în aprilie, comparativ cu luna precedentă, stimulat de o relansare a preţului lactatelor şi al cărnii.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În aprilie, indicele a avut o valoare de 170,1 puncte, în creştere faţă de 167,5 puncte în martie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018, dar indicele rămâne cu 2,3% sub nivelul înregistrat în aprilie 2018.
FAO a subliniat că preţul lactatelor a crescut în aprilie cu 5,2% faţă de luna precedentă, în urma majorării cererii pentru importurile de lapte praf, unt şi brânză. Este a patra lună de creştere a preţului lactatelor. Preţul cărnii a urcat cu 3%, în urma majorării cererii în Asia, şi în special în China, unde extinderea epidemiei de pestă porcină a afectat piaţa locală. De asemenea, preţul uleiurilor vegetale şi al zahărului a crescut, dar a scăzut preţul cerealelor cu 2,8%, pentru a patra lună consecutiv.
În prima sa estimare pentru 2019, FAO previziona că producţia mondială de cereale va creşte cu 2,7% comparativ cu 2018, la nivelul record de 2,722 miliarde tone.

Articole din aceeasi categorie