Scrisorică de omor

Cum s-ar zice, o făcură şi pe asta.

După ce Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea l-au luat în tărbacă pe Liviu Dragnea, o mână de lideri ai PSD-ului – în frunte cu Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care se zice că a pus la cale întreaga afacere -, au semnat o “scrisoare  deschisă” în care cer „demisia imediată” a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor, pentru interimatul la conducerea PSD-ului fiind propusă Viorica Dăncilă. Semnatarii scrisorii susţin că situaţia juridică „vulnerabilă” a lui Liviu Dragnea „a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”, aşa că el ar trebui debarcat ca să scape partidul cu faţa curată.

Lăsând la o parte faptul că Dragnea era la fel de “vulnerabil” şi atunci când a fost ales în fruntea partidului şi apoi a Camerei Deputaţilor, este aproape amuzant de constatat cum văd semnatarii scrisorii, oricâţi ar fi ei, situaţia din România. Din ce reiese din textul cu pricina, eliminarea lui Dragnea ar rezolva toate necazurile cu care se confruntă PSD-ul, câteva dintre acestea fiind scăderea în preferinţele electoratului,  „războiul permanent în care se află PSD” cu “preşedintele României, partidele politice din Opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.”, “evitarea izolării internaţionale a ţării şi pierderea încrederii în PSD” şi, nu în ultimul rând, redevenirea partidului ca “partener viabil pentru dialog în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste”.

Şi mai amuzant este că, printre rânduri, răzbat cîteva carenţe reale ale actualei guvernări, ştiute de toată lumea. Astfel, sunt incriminate “modul în care au fost desemnaţi cei trei candidaţi la funcţia de prim-ministru şi membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă” (dacă sesizaţi, printre aceştia se numără şi Viorica Dăncilă, propusă – culmea! – la conducerea interimară a PSD-ului), „conducerea discreţionară a partidului”, precum şi promovarea în Guvern, ministere, agenţii, în alte instituţii publice a unor persoane cu „evidente carenţe profesionale”. În schimb, nu se rosteşte nici o vorbă despre soluţile de remediere a situaţiei.

Pe de altă parte, în scrisoare se susţine continuarea politicii care a dus PSD-ul în situaţia actuală, care ar necesita “salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil”: amnistierea şi graţierea celor condamnaţi pentru corupţie pe motiv că atunci au funcţionat “protocoalele”, “reformarea” Justiţiei – desigur, reformare în sensul viziunii PSD-ului -, precum şi continuarea actualei “strategii” economice, care implică majorarea cheltuielilor publice. Altfel spus, PSD-ul va face pe mai departe ceea ce face şi acum, atâta doar că o va face fără Dragnea.

Este posibil ca lucrurile să se tranşeze la întrunirea PSD-ului din 21 septembrie,  când se va vedea dacă Dragnea mai are suficienţi susţinători (ceea ce pare cel mai probabil) sau dacă va fi mazilit. Însă, chiar şi dacă acest lucru se va întâmpla, este clar că PSD-ul va continua să funcţioneze pe linia actuală, cu sau fără Dragnea la conducere. Altfel spus, aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie