Scriitorul Elie Wiesel, comemorat la un an de zile după trecerea în nefiinţă

Peste 1.000 de persoane au participat, duminică seara, la un marş comemorativ, marcând un an de la moartea scriitorului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru pace, în municipiul Sighetu Marmaţiei.

Marşul, la care au participat localnici, autorităţile locale şi invitaţi ai comunităţii evreieşti din România, din Israel, Ungaria şi Statele Unite al Americii s-a desfăşurat pe traseul: Casa Memorială Wiesel, centrul municipiului Sighetu Marmaţiei, gara oraşului. Participanţii au comemorat deportarea evreilor din Maramureş, printre care s-a aflat şi familia scriitorului Elie Wiesel, din anul 1944.

Odată ajunşi în Gara municipiului Sighetu Marmaţiei, participanţii la marş au asistat la dezvelirea unei plăci comemorative care marchează momentul deportării evreilor care au trăit în Maramureş, aflat atunci sub jurisdicţie ungară în urma cedării Transilvaniei.

Scriitorul Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei pe 30 septembrie 1928, iar armata horthistă l-a trimis, împreună cu întreaga sa familie, în lagărele naziste. În romanul “ Noaptea”, scriitorul evocă experienţele trăite în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Autor a peste 50 de romane, Wiesel avea să revină după 1990 în Sighetu Marmaţiei, pentru a vizita casa părintească, acum transformată în muzeu, sinagoga şi cimitirul evreiesc. Elie Wiesel s-a stins din viaţă pe 2 iulie 2016.

Articole din aceeasi categorie