Screeningul de neuropatie diabetică – „esențial pentru reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului zaharat”

Multe dintre persoanele cu diabet zaharat nu știu că suferă de neuropatie diabetică, o complicație cronică și care poate avea efecte foarte grave, inclusiv amputații ale picioarelor – avertizează Societatea de Neuropatie Diabetică. Aceasta, din cauză că, în stadiile incipiente, afecțiunea nu este simptomatică, iar în lipsa unei monitorizări a picioarelor și a unei îngrijiri adecvate, această complicație are o evoluție rapidă, care poate conduce la apariția ulcerațiilor, un factor de risc major pentru amputații.

De aceea, efectuarea periodică a screeningului de neuropatie este esențială pentru un diagnostic precoce al acestei complicații, care poate contribui la reducerea ratei amputațiilor asociate diabetului, subliniază specialiștii.

Societatea de Neuropatie Diabetică, în parteneriat cu Asociația de Podiatrie au organizat recent o sesiune de screening de neuropatie diabetică și picior diabetic, în cadrul Campaniei „Controlează-ţi Diabetul!”. Rezultatele examinărilor realizate de echipele medicale de voluntari arată că 90% dintre pacienții evaluați nu mai făcuseră niciodată examen de picior sau acesta li se efectuase în urmă cu mulți ani. Din cele 97 de persoane cu diabet testate de specialiști, 27 aveau neuropatie diabetică, însă cei mai mulți nu știau acest lucru. De asemeni, aproape toți cei examinați prezentau diferite probleme –  fie calusuri, fie deformări ale picioarelor, fisuri interdigitale sau onicomicoză.

„Screeningul de neuropatie diabetică este fundamental pentru identificarea leziunilor timpurii ale nervilor, la nivelul picioarelor, și asigurarea îngrijirii de specialitate. În acest fel ar putea fi controlată progresia afecțiunii, care poate duce la apariția ulcerațiilor și, în cazuri severe, la amputații. Această examinare trebuie realizată anual, astfel numărul amputațiilor cauzate de diabetul zaharat ar putea scădea, iar calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică nu va fi deteriorată”, explică prof. dr. Gabriela Radulian, președintele al Societății de Neuropatie Diabetică.

Potrivit specialiștilor, aproximativ două treimi dintre cei care au diabet zaharat dezvoltă ca și complicație neuropatia diabetică, în decursul evoluției bolii. În condițiile în care una din două persoane cu diabet nu știe că are această afecțiune, depistarea deteriorarii senzitivității nervoase specifice neuropatiei diabetice poate apărea târziu, în momentul în care manifestările devin vizibile.

Un studiu privind calitatea vieții persoanelor cu neuropatie diabetică din România relevă cu unu din zece pacienți cu simptome de neuropatie diabetică nu știe că suferă de această afecțiune. În același timp, 14,9% dintre persoanele cu această afecțiune au afirmat că s-au confruntat cu ulcerații ale piciorului, în timp ce 4,6% au avut gangrenă, iar 3,6% au suferit deja amputații.

Articole din aceeasi categorie