Şcolile din cartiere, preferate de părinţi în locul celor din centru

Pentru prima dată de când există clasa pregătitoare, şcolile din cartierele municipiului Cluj-Napoca sunt preferate în locul celor din centru. Potrivit celor declarate vineri de inspectorul şcolar general Valentin Cuibus, pe primele patru locuri, în ce priveşte numărul cererilor în prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2017-2018, figurează şcoli din cartierele Grigorescu, Mărăşti, Mănăştur şi Zorilor. Este pentru prima dată când la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” nu se va face suplimentare de clase.

„La finalul acestei prime etape, în judeţul Cluj sunt 5485 de elevi înscrişi şi se preconizează că vor fi circa 290 de clase pregătitoare. Situaţia nu este însă definitivă. Ceea ce este diferit de ceilalţi ani este că, în urma unei campanii asidue pe care am dus-o, pe primele patru poziţii în ce priveşte numărul de cereri de înscriere sunt şcoli din cartiere, şi nu din centru. Ani la rând le-am explicat părinţilor că se face şcoală şi în cartiere, la fel ca în centru, că sunt învăţătoare foarte bune în cartiere, nu numai în centru, că spaţiile de la şcolile din cartiere sunt mult mai generoase decât cele de la şcolile din centru, că în cartiere copiii nu sunt nevoiţi să se ducă la ore după-amiaza, că în centru nu se mai poate face after-school, din lipsă de spaţiu. Se vede că, în sfârşit, au înţeles” – a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

Potrivit acestuia, pe primele locuri în ce priveşte numărul de cereri de înscriere figurează Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (224 cereri), Şcoala „Ion Agârbiceanu (192 cereri), Şcoala „Ion Creangă” (166 cereri) şi Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”. Şcoala „Ioan Bob” se află abia pe locul cinci (142 cereri) şi este urmată de şcolile „Liviu Rebreanu”, „George Coşbuc”, „Iuliu Haţieganu”, „Gheorghe Şincai”, Şcoala Floreşti, „Nicolae Titulescu” şi „Nicolae Bălcescu”.

Decongestionarea şcolilor din centru înseamnă şi o decongestionare a traficului, dat fiind că părinţii îşi aduceau copiii la şcoală cu maşinile proprii. De aceea, IŞJ Cluj a recomandat primarului şi consilierilor locali să investească, în viitor, cât mai mult în dezvoltarea şi dotarea şcolilor din cartiere – a mai spus Cuibus.

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2017-2018 s-a încheiat joi, 16 martie. În zilele de 22 şi 23 martie, în unităţile de învăţământ, pe site-urile acestora şi pe cel al Inspectoratului Şcolar se vor afişa candidaţii înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă. Dacă, după această primă etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nici o unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile.

A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 24 -30 martie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în 6 aprilie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie