Școli clujene, câștigătoare ale competiției ”Școală Europeană”

Două școli clujene se numără printre cele 87 unități de învățământ preuniversitar câștigătoare ale Competiției Naționale „Școală Europeană”, ediția a XVI-a. Premierea  acestora de către Ministerul Educației Naționale a avut loc marți, 4 iunie, în cadrul unei festivități desfășurate la Palatul Parlamentului.

Potrivit MEN, la ediția din acest an au fost înscrise 136 de unități de învățământ preuniversitar din 37 de județe și din capitală. Pe primele trei locuri s-au situat Colegiul Economic „Anghel Rugină” din Vaslui (196 de puncte), Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, județul Suceava (190 de puncte) și Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui (187 de puncte). Din județul Cluj, Școala Gimnazială Viișoara s-a clasat pe locul 38, cu 160 puncte, iar Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca pe poziția 85, cu 141 puncte.

Fiecare din cele 87 unități de învățământ a primit certificatul „Școală Europeană 2019″ și un premiu în valoare de 5.000 lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achiziționate aparține conducerii fiecărei unități de învățământ. MEN a anunțat că va transfera sumele către inspectoratele școlare județene/ISMB, care la rândul lor au obligația să le repartizeze unităților de învățământ.

„Activitățile/ proiectele/ programele care se iau în considerare pentru această competiție sunt cele: derulate de școli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), eTwinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc. ● derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc. ● finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener. În evaluarea candidaturilor s-a ținut cont și de coerența activităților derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituției școlare, de performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, de asigurarea egalității de șanse și facilitarea accesului la educație, precum și de calitatea și coerența documentelor de candidatură” – precizează MEN.

Competiția se adresează tuturor unităților de învățământ preuniversitar care au fost și sunt implicate în activități/ proiecte/ programe comunitare. Odată obținut, certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.

Concursul „Școală Europeană” a fost lansat de Ministerul Educației Naționale în anul 2004, „ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie